Είναι εντάξει ο ύπνος μου;
Είναι εντάξει ο ύπνος μου;
Γράφει ο Γιώργος Νικολάου
Όλοι μας έχουμε περάσει ημέρες με λίγο ύπνο. Ποιος δεν έχει ξυπνήσει στις 4 το πρωί, περιμένοντας να περάσει η ώρα να φύγει για μια εκδρομή; Ή ποιος δεν έμεινε ξύπνιος με σκέψεις για ένα σημαντικό θέμα, καλό ή κακό; Συμβαίνει και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, μήπως συμβαίνει συχνά; Μήπως τελικά έχω αϋπνία; Και πώς μπορώ να βάλω ένα τέλος στην αϋπνία;
Τι σημαίνει αϋπνία
Κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαίσθητο ύπνο, που επηρεάζεται εύκολα, αλλά όχι έντονα. Έτσι, τελικά καταφέρνουν να είναι εντάξει μέσα στη μέρα τους. Κάποιοι άλλοι δεν ξυπνάνε ούτε με κανόνια. Αν είστε από αυτούς, μπορείτε να περάσετε σε επόμενο άρθρο. Επομένως, το όριο για να πει κάποιος ότι παρουσιάζει αϋπνία είναι περιγραφικό: Αϋπνία έχει κάποιος όταν ο ύπνος του είναι συχνά λιγότερος από επαρκής και του δημιουργεί δυσκολίες. Τέτοιες είναι π.χ. η έλλειψη ενέργειας, ο πονοκέφαλος, η ευερεθιστότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης κ.α.
Ο ορισμός αυτός δεν είναι ποσοτικός, γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Για κάποιον σημαίνει να κοιμηθεί λιγότερες από 7 ώρες, για κάποιον άλλο λιγότερες από 4. Ούτε η συχνότητα του φαινομένου έχει γενικό κανόνα. Τέλος, έχει να κάνει και με το πόσο καλός είναι ο ύπνος, δηλαδή με την αρχιτεκτονική του, το βάθος και την έλλειψη αφυπνήσεων.
Απλές λύσεις
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, για να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου του.
1) Αποφυγή διεγερτικών. Η αποφυγή καφέ (ή τσαγιού) από νωρίς το απόγευμα και μετά, μερικές φορές είναι απλή λύση, που δε φανταζόμαστε. Μπορεί να πιστεύετε ότι ο καφές δεν επηρεάζει τον ύπνο σας, μπορεί αυτό να ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αλλά μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε την επίδρασή του, μέχρι να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
2) Δραστηριότητα. Η απαιτητική πνευματική δραστηριότητα μας ξυπνάει, άρα πρέπει να την αποφεύγουμε για 1-2 ώρες πριν κοιμηθούμε. Απαιτητική δραστηριότητα μπορεί να σημαίνει δουλειά, τηλέφωνα, ακόμα και απαιτητικές συζητήσεις με τον/την σύντροφο.
3) Συγχρονισμός. Μερικές φορές, η δυσκολία έγκειται στο ότι προσπαθούμε να κοιμηθούμε σε χρόνο για τον οποίο δεν είμαστε προγραμματισμένοι. Το βιολογικό μας ρολόι υπάρχει και είναι ένας σύνθετος μηχανισμός από νευρικά κυκλώματα και ορμόνες, που μας κοιμίζει και μας ξυπνάει σε συγκεκριμένους χρόνους της μέρας. Αν προσπαθούμε να κινηθούμε σε άλλους χρόνους, αυτό είναι δύσκολο να το καταφέρουμε. Το να ρυθμίσουμε σωστά το βιολογικό μας ρολόι είναι μια σχετικά μεγάλη συζήτηση, αλλά το να δοκιμάσουμε διαφορετικές ώρες ύπνου (εφόσον έχουμε το περιθώριο) μπορεί να είναι μια απλή και αποτελεσματική λύση.
4) Χαλάρωση. Η χαλάρωση είναι ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο με πολλές τεχνικές και συμβουλές. Χωρίς να επεκταθώ πολύ, μερικά απλά πράγματα που μας χαλαρώνουν είναι ήρεμες και μη απαιτητικές δραστηριότητες (διάβασμα, χαλαρή μουσική κλπ) ή σωματική χαλάρωση (μασάζ, ζεστό μπάνιο κλπ)
5) Ενδογενή υπνωτικά. Ναι. Έχουμε μέσα μας ουσίες που λειτουργούν σαν υπνωτικά και τις οποίες μπορούμε να “εκμεταλλευτούμε”. Για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες βιοχημείας εγκεφάλου, έχουμε 2 βασικούς τρόπους να εκμεταλλευτούμε τέτοιες πολύτιμες ουσίες: τη σωματική άσκηση (στη διάρκεια όλης της ημέρας ή λίγες ώρες πριν τον ύπνο) και το σεξ (σε οποιαδήποτε έκδοσή του, αλλά ιδανικά όταν συνοδεύεται με οργασμό, λίγο πριν τον ύπνο)
Λιγότερο απλές λύσεις
Όταν οι απλές λύσεις δεν είναι αρκετές, μάλλον χρειάζεται μια κλιμάκωση στα λαμβανόμενα μέτρα. Συχνά, το εμπόδιο στο να κοιμηθούμε καλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το άγχος μας ή άλλα προβλήματα της ψυχικής μας υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλλον πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον που να είναι σε θέση να μας δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά. Και αυτές δεν είναι πάντα ένα φάρμακο, σε περίπτωση που το σκέφτεστε έτσι. Υπάρχουν και άλλες. Ρωτήστε.
Πρόσφαρτα άρθρα
1 Comments Hide Comments
Comments are closed.
[…] εδώ απλούς τρόπους να βελτιώσετε τον ύπνο σας και κατ’ […]