Εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνικές διατήρησης προσοχής
By: Nikolaou George
Κατηγορίες:
Εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνικές διατήρησης προσοχής
Εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνικές διατήρησης προσοχής
Γράφει η Ειρήνη Καραβασίλη
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο συνεχόμενα, παράλληλα ερεθίσματα. Ο άνθρωπος επεξεργάζεται έναν μεγάλο όγκο διαφορετικών μεταξύ τους πληροφοριών, κάθε μία από τις οποίες συναγωνίζεται για την προσοχή του.
Είτε βρισκόμαστε στη δουλειά είτε στο σπίτι είτε έξω με φίλους, η προσοχή μας μοιράζεται ανάμεσα στην άμεση επαφή και την εικονική. Μπορεί να μιλάμε με τον/ην συνάδελφο, τον/ην φίλο/η ή τον/ην σύντροφό μας και ταυτόχρονα να έχουμε ανοιχτή τηλεόραση, υπολογιστή και κινητό.
Λογικό είναι λοιπόν, η προσοχή μας να μπερδεύεται καθώς τόσα πολλά ερεθίσματα παλεύουν για να την κατακτήσουν κι εκείνη τρέχει πανικόβλητη μία στο ένα και μία στο άλλο, προσπαθώντας να τα ικανοποιήσει όλα, αλλά καταλήγοντας να μην είναι 100% εκεί για κανένα.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της εξισορρόπησης μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, καθώς πολύ εύκολα μπορεί το ένα να παρεισφρήσει στο άλλο. Πάμε να δούμε κάποια απλά tips διατήρησης της προσοχής που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση ισορροπίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
- Ελεγχόμενη χρήση των social media: Το κινητό είναι πλέον προέκταση του χεριού μας και το internet πάντα ενεργό. Ένα μήνυμα από κάποιον φίλο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την ενασχόλησή μας με ένα ζήτημα δουλειάς κι ένα email από την δουλειά μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την συζήτηση με έναν φίλο ή την παρακολούθηση μίας ταινίας. Είναι πολύ δύσκολο να πειθαρχήσουμε και να πούμε απλά στον εαυτό μας «μην κοιτάς το κινητό σου». Γι’ αυτό μπορούμε όταν θέλουμε πραγματικά να αφοσιωθούμε σε κάτι είτε είναι στην δουλειά είτε στον προσωπικό μας χρόνο μπορούμε να κλείσουμε το internet για το απαραίτητο χρονικό διάστημα. Μην ανησυχείτε, αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να σας βρει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να σας τηλεφωνήσει.
- Συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα: Φυσικά δεν εννοώ να έχει κάποιος σχεδιασμένη όλη του την ημέρα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, καθώς αυτό θα ήταν αδύνατον, αλλά και μη αναγκαίο. Ωστόσο, όταν υπάρχει μία ιδέα για το πως θα κυλήσει η μέρα μας και ποιες ώρες θα αφιερωθούν σε ποιες δραστηριότητες, η προσοχή μας οργανώνεται καλύτερα. Για παράδειγμα, αν ξέρω ότι έχω από τις 12 έως τις 2 να τελειώσω κάτι για την δουλειά μου, μπορώ για αυτές τις δύο ώρες να αφιερωθώ απόλυτα σε αυτό, ξέροντας ότι όταν τελειώσω θα έχω ένα συγκεκριμένο χρόνο να τον αφιερώσω στο διάλειμμα μου. Έτσι, αποφεύγω να ασχολούμαι με την δουλειά στον προσωπικό μου χρόνο και το αντίστροφο και είμαι και πιο αποτελεσματικός/η.
- Μαθαίνω να λέω «όχι»: Η πλειοψηφία των ανθρώπων φοβούνται να αρνηθούν όταν κάποιος τους ζητάει κάτι γιατί φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν, θα στεναχωρήσουν τον άλλον ή σε εργασιακό πλαίσιο ακόμα και ότι θα χάσουν την δουλειά τους. Σε όσα περισσότερα λέμε «ναι» τόσο πιο πολύ φορτώνουμε την προσοχή μας με ερεθίσματα στα οποία παλεύει να ανταποκριθεί. Το να λέμε σε κάποιες περιπτώσεις «όχι», όταν κρίνουμε πως αυτό που μας ζητείται μπορεί να γίνει άλλη στιγμή, δεν θα φέρει τα καταστροφικά αποτελέσματα που φανταζόμαστε. Έτσι, όταν το αφεντικό σας σας στέλνει μήνυμα το βράδυ να κάνετε κάτι που μπορεί μα γίνει αύριο, έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε ή όταν ένας φίλος σας ζητάει την ώρα που είστε στη δουλειά να μιλήσετε για να κανονίσετε την έξοδο του Σαββάτου, μπορείτε να του πείτε πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και αργότερα.
Αυτά ήταν κάποια tips που μέσα από την εμπειρία μου έχω δει πως βοηθάνε στον καλύτερο έλεγχο της προσοχής μας και κατ’ επέκταση στην εξισορρόπηση των εργασιακών και προσωπικών δραστηριοτήτων. Αυτές, ωστόσο, είναι απλά προτάσεις, μην απογοητεύστε αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα, παρατηρήστε ποια είναι τα ερεθίσματα που διεκδικούν τη δική σας προσοχή και μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε τι που καταφέρνετε.