Γιορτές και πανδημία: προστατεύοντας τις προσωπικές μας σχέσεις μέσα από την απόσταση.

Γιορτές και πανδημία: προστατεύοντας τις προσωπικές μας σχέσεις μέσα από την απόσταση.

 

Είδατε ότι έχουμε ολοκαίνουργια προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβελτίωσης για τις σχέσεις, το άγχος και ένα σωρό θέματα;

Κουμπί - θέλω να τα δοκιμάσω

 

 

Γιορτές και πανδημία: προστατεύοντας τις προσωπικές μας σχέσεις μέσα από την απόσταση.

 

Γράφει η Λίλα Τζινέρη     [button link=”http://m.me/psyprosvasi/” color=”silver” newwindow=”yes”] Στείλτε μήνυμα στη συγγραφέα (Μessenger)[/button]

 

 

Διανύουμε ήδη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενός χρόνου ιδιόμορφου και πρωτόγνωρου, ο οποίος δοκίμασε τα όρια του καθενός με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και επηρέασε πολυποίκιλα έναν από τους βασικούς άξονες ύπαρξης του ανθρώπου, που είναι οι προσωπικές του σχέσεις και η οικογένεια.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δίνουν νόημα στην ύπαρξη του καθενός. Υπάρχουμε μέσα από τις σχέσεις μας, επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε τους σημαντικούς μας ανθρώπους.

Το τέλος αυτού του δύσκολου έτους, λοιπόν, βρίσκει τους ανθρώπους κουρασμένους και με διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα και αντιδράσεις, έχοντας αντιμετωπίσει και συνεχίζοντας να αντιμετωπίζουν το άγχος για την απειλή της υγείας, της εργασίας, αλλά και των προσωπικών του σχέσεων.

 

Οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε 

Γιατί λοιπόν, αυτή η εορταστική περίοδος είναι δύσκολη; Οι λόγοι είναι πολλοί, όμως σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς είναι γιατί βάλλονται αρνητικά οι ανθρώπινες σχέσεις. Καθώς, οι γιορτές για πολλούς είναι η αφορμή επανασύνδεσης με ανθρώπους και η αμοιβαία δημιουργία στιγμών αγάπης και θαλπωρής, αυτή τη φορά μοιάζει να είναι δύσκολο ή και ακατόρθωτο για πολλούς, το πώς θα διατηρήσουν αυτή την αίσθηση της οικειότητας και της ζεστασιάς των εορτών.

Συνήθειες προηγούμενων ετών, όπως τα ταξίδια και η συναναστροφή με αγαπημένους μας ανθρώπους, αυτή τη φορά είναι προς αποφυγή.

Πώς μας κάνει να νιώθουμε όλη αυτή η κατάσταση; Τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να νιώσουμε είναι πολλά και αυτό δεν είναι παράξενο. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώσουμε άγχος, εκνευρισμό, λύπη, τύψεις, αγανάκτηση, αλλά και κόπωση, κακό ύπνο, κλπ. Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι σε μη φυσιολογικές καταστάσεις, όπως είναι αυτές που βιώνουμε φέτος.

 

Εναλλακτικοί τρόποι διαπροσωπικής σύνδεσης 

Πώς όμως μπορούμε να προστατέψουμε τις σχέσεις μας και να επανασυνδεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους διαφορετικά;

 

Συζητάμε για αυτό που νιώθουμε

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση, ακόμη και αν ο καθένας το βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Αναπολούμε προηγούμενες γιορτές

Πολλοί θα πουν ότι αυτό θα τους φέρει λύπη, όμως είναι σημαντικό να συζητώνται αυτά που μας πονάνε, καθώς με αυτό το τρόπο απαλύνεται λίγο και αποδομείται το δυσάρεστο συναίσθημα που ούτως ή άλλως το νιώθουμε.

Βρισκόμαστε με τους άλλους με εναλλακτικούς τρόπους

Μιλάμε στο τηλέφωνο, ή με διαδικτυακό τρόπο. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να γίνουμε πιο εφευρετικοί. Για παράδειγμα, μπορούμε να στείλουμε μια κάρτα/ γράμμα ή να στείλουμε κάποιον που μένει κοντά στα άτομα που θέλουμε να μιλήσουμε, όπου με ασφάλεια θα μεταφέρει το μήνυμα μας.

Γινόμαστε χρήσιμοι «αλλιώς»

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι επανασυνδέονται με άτομα της οικογένειας που είναι ευάλωτα, όπως παππούδες ή γονείς σε μεγάλη ηλικία, ασθενείς, κλπ. Έτσι, αυτά τα άτομα φέτος θα βιώσουν μοναξιά. Προσπαθούμε λοιπόν, να βρούμε άλλους τρόπους που θα είμαστε χρήσιμοι για εκείνους. Για παράδειγμα, προσπαθούμε να εκπληρώσουμε από μακριά ανάγκες και επιθυμίες τους, ώστε να τους προσφέρουμε κάποιες στιγμές χαράς. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα νιώσουμε και εμείς το ευχάριστο συναίσθημα της προσφοράς, ακόμη και από μακριά.

Κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν

Καμία πράξη μας δεν πρόκειται να εξισορροπήσει πλήρως το πώς νιώθαμε τις προηγούμενες γιορτές. Ωστόσο, προσπαθώντας να ερχόμαστε κοντά σε πηγές ευχαρίστησης, όπως μια ζεστή κούπα ρόφημα, μια καλή ταινία, μικρές καθημερινές στιγμές χαράς, κ.α ίσως θα μπορέσουμε να αντέξουμε περισσότερο αυτό που μας «ρίχνει» ψυχολογικά και που δεν είναι κάτω από τον έλεγχο μας.

Προσπαθούμε να αποδομήσουμε την έννοια της σύνδεσης

Η σύνδεση με τους σημαντικούς δικούς μας ανθρώπους είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πηγές ευχαρίστησης και ευεξίας μας. Τί σημαίνει όμως η σύνδεση τελικά; Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται; Συνδέομαι με τους ανθρώπους μου σημαίνει επικοινωνώ μαζί τους, τους εκφράζω τα συναισθήματα μου, βιώνουμε από κοινού μια στιγμή χαράς, γέλιου. Υπάρχουν άραγε τρόποι να νιώσουμε αυτή τη σύνδεση από μακριά;

 

Αναστοχασμός 

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα, είναι μια προσωπική υπόθεση και ο καθένας μπορεί να απαντήσει για τον εαυτό του. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι σύνδεσης και σχέσης με την οικογένεια και τους σημαντικούς μας ανθρώπους.

Οι γιορτές σηματοδοτούν ένα τέλος εποχής και ίσως μια ευκαιρία για προσωπικό αναστοχασμό. Τί καταφέραμε φέτος και τί μάθαμε, με ποιο τρόπο γίναμε πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί; Τί μας έμαθε όλο αυτό το διάστημα μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους;

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, θα έχουμε προσφέρει στον εαυτό μας το μεγαλύτερο δώρο, τη σιγουριά ότι αυτός ο χρόνος μας έκανε πιο δυνατούς και μας έφερε κοντά στην ίδια την έννοια της εγγύτητας, αφού μέσα από την απόσταση εκτιμήσαμε ίσως την αξία των σχέσεων μας.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας;

κουμπι - ναι θα ηθελα