Red flags που δεν πρέπει να αγνοήσετε στην επόμενη σχέση σας

Red flags που δεν πρέπει να αγνοήσετε στην επόμενη σχέση σας

Red flags που δεν πρέπει να αγνοήσετε στην επόμενη σχέση σας

Γράφει η Βασιλική Τσώνου

 

Στην αρχή μιας νέας γνωριμίας επικρατεί ο ρομαντισμός και ο ενθουσιασμός, όλα μας φαίνονται ιδανικά και πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας. Νιώθουμε ότι βρήκαμε το άλλο μας μισό, δεν προσέχουμε ατέλειες και πολλές φορές εξιδανικεύουμε το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Όλα αυτά είναι ευχάριστα συναισθήματα και είναι σίγουρα μια όμορφη περίοδος για ένα νέο ζευγάρι. Ωστόσο, μπορεί όλος αυτός ο έρωτας και ο ενθουσιασμός να μας ‘’τυφλώνουν’’ και να μην είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε κάποια σημαντικά πράγματα για τον άνθρωπό μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μείνετε μαζί μας, για να δούμε κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψιν σας! Τα λεγόμενα red flags, είναι κάποια προειδοποιητικά καμπανάκια θα λέγαμε, τα οποία χτυπούν και μας λένε ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Είναι συμπεριφορές του άλλου που μπορεί να μην μας φαίνονται περίεργες εξαρχής (αφού όλα μας φαίνονται τέλεια), αλλά που αργά η γρήγορα θα βρούμε μπροστά μας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που όταν βλέπουμε… τρέχουμε;

 

  • Έντονη ζήλεια:

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε λίγη ζήλεια όταν νιώθουμε ερωτευμένοι! Θα λέγαμε ότι κάνει καλό στη σχέση και τα άτομα νιώθουν ποθητά ο ένας από τον άλλο. Τι γίνεται όμως, όταν η ζήλεια ξεφεύγει από τα όρια που είναι υγιής και μας προκαλεί πολύ αρνητικά συναισθήματα; Το να σχολιάσει π.χ. ο/η σύντροφός μας ότι κάποιος/κάποια είναι πολύ όμορφος/η, είναι εντάξει να μας ‘’τσιγκλήσει’’ λιγάκι και να μας κάνει να θέλουμε… να τον/την διεκδικήσουμε!

Στην περίπτωση όμως που το ταίρι μας, μας κάνει συνεχώς σκηνές ζηλοτυπίας, π.χ. ‘’γιατί τον/την κοίταξες;’’, ‘’μήπως ψάχνεσαι;’’, ‘’δε σου φτάνω εγώ ε;’’, τότε ίσως πρέπει να αρχίσουν να μας μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά μας. Είναι εντάξει να θέλεις να είναι ‘’δικός σου’’ ο άλλος, αλλά δεν είναι και τόσο φυσιολογικό και υγιές να σου κρατάει μούτρα, να σου φωνάζει, να σε κατηγορεί και γενικά να σου φέρεται άσχημα, επειδή ζηλεύει. Ειδικά, αν δεν έχεις δώσει κάποιο πάτημα σε αυτόν για να το κάνει. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε, ότι ίσως το παρατραβάει με τη ζήλεια του, μην μείνετε μόνο στο ότι κολακεύεστε, αλλά σκεφτείτε μήπως αυτό είναι ένα… καμπανάκι κινδύνου!

  • Τάσεις ελέγχου/Χειριστικότητα:


Ένα επακόλουθο της έντονης ζήλειας και του αισθήματος της κτητικότητας που δημιουργείται στους ερωτευμένους ανθρώπους, είναι και οι τάσεις να ελέγχει τον άλλον προκειμένου να τον κρατήσει ‘’δικό του’’. Στην αρχή, μπορεί συμπεριφορές όπως ‘’με ποιον θα βγεις;’’, ‘’ποιος σε πήρε τηλέφωνο;’’, ‘’ποιος ήταν αυτός που μιλούσες στο δρόμο’’, ‘’αυτό θα φορέσεις;’’, να μας κάνουν να νιώθουμε ότι ο άλλος μας θέλει πολύ και νοιάζεται για εμάς. Πίσω από τέτοιες ερωτήσεις όμως, συνήθως κρύβεται μια προσπάθεια να ελέγξει ο/η σύντροφός σας το τι θα κάνετε, πού θα το κάνετε και με ποια άτομα θα είστε. Κάτι τέτοιο, παραβιάζει τα όρια μιας υγιούς σχέσης, αφού τέτοιες προσπάθειας να χειριστεί κανείς τον άλλο, δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης και καχυποψία. 

  • Συχνά ψέματα:

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πούμε ένα ψεματάκι που και που. ‘’Ναι, πήγα σούπερ-μάρκετ’’ ή ‘’όχι, δεν έφαγα εγώ το γλυκό από το ψυγείο’’! Φυσικά, αυτά τα ψέματα δεν έχουν σκοπό να βλάψουν κανέναν, απλά μερικές φορές η αλήθεια πονάει, ειδικά όταν ανοίγεις το ψυγείο και το τσιζ-κέικ έχει κάνει φτερά! Τι γίνεται όμως όταν το ψέμα γίνεται τρόπος ζωής και συνήθεια; Πόσο διαφορετικό είναι αυτό σε μία ερωτική σχέση;

Θα έλεγε κανείς, ότι είναι δύσκολο να λέμε πάντα την αλήθεια, αλλά τι συμβαίνει όταν ποτέ δεν το κάνουμε αυτό; Για να μπούμε στο θέμα μας, αν έχετε πιάσει το/τη σύντροφό σας να σας λέει επανειλημμένα ψέματα, αυτό θα έπρεπε να σας ταρακουνήσει. Μπορεί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του, λέγοντας ότι το έκανε αυτό για να σας προστατέψει και να μη σας πληγώσει. Αντί λοιπόν, να ‘’μαλακώσετε’’ αμέσως και να σκεφτείτε πόσο σας υπολογίζει και σας αγαπάει, μπορείτε να αρχίσετε να προβληματίζεστε και να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά. 

  • Κακοποιητικές συμπεριφορές:

Όπως σίγουρα έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενα άρθρα, καμία μορφή βίας δεν θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτή. Η βία μπορεί να έχει σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική μορφή και κάθε μία από αυτές είναι εξίσου σημαντικές. Είναι από τα μεγαλύτερα red flags και θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση αν πέσει στην αντίληψή σας ότι κακοποιήστε με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας χτυπήσει, ούτε να σας εξαναγκάσει σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη θέλησή σας, να σας βρίσει, να σας ασκήσει ψυχολογική πίεση και εκβιασμούς.

Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει σε μία σχέση, μπορεί να λυθεί με διάλογο, ανοιχτή επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων. Καμία πράξη μας δεν δικαιολογεί ακραίες αντιδράσεις και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας ασκήσει βία, όποια μορφή και αν έχει αυτή. Επειδή η λεκτική και η ψυχολογική δεν έχουν το κομμάτι της σωματικής επαφής, μερικές φορές γίνονται πιο δύσκολα αντιληπτές και πρέπει να έχουμε πάντα τεντωμένες τις ‘’κεραίες’’ μας για να τις εντοπίσουμε. Οπότε καταλήγουμε στο ότι:

  • το βρίσιμο και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί είναι βία.
  • ο ψυχολογικός πόλεμος είναι βία.
  • το σεξ και οι σεξουαλικές πράξεις χωρίς συναίνεση είναι βία.
  • οποιαδήποτε σωματική επαφή με βίαιο τρόπο που μας προκαλεί δυσφορία είναι βία. 
  • Αδιαφορία και παραμέληση:

Φυσικά, δε θα έπρεπε να μας ανησυχούν μόνο οι κακοποιητικές και βίαιες πράξεις, αλλά και η έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι δε χρειάζεται να μας φερθεί κάποιος μόνο με άσχημους τρόπους για να θορυβηθούμε, αλλά και η αδιαφορία από πλευράς του είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε μία σχέση, τα άτομα είναι φυσικό να νοιάζονται το ένα για το άλλο, να επικοινωνούν τις ανάγκες τους και να προσπαθούν να είναι εκεί στα δύσκολα και στα εύκολα.

Αν αισθάνεστε ότι ο/η σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για το πώς είστε, δε σας κάνει να νιώθετε ότι τον νοιάζουν τα συναισθήματά σας και γενικά είναι ‘’απών’’, αυτό είναι ένα καραμπινάτο red flag. Άλλο να έχει μια μέρα τις μαύρες του και να μη θέλει να μιλήσει και άλλο να γυρίζει κάθε μέρα από τη δουλειά και να μην ενδιαφέρεται για το πώς πήγε η δική σας μέρα. Οι στενές ερωτικές σχέσεις που δεν εμπεριέχουν το στοιχείο του νοιαξίματος, είναι σχέσεις που δεν βασίζονται σε γερά θεμέλια. Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι ο άνθρωπός σας αδιαφορεί για εσάς, ήρθε η ώρα για… ανακατατάξεις στη ζωή σας! 

  • ‘’Εσύ φταις’’:

Όταν κάνουμε κάποιο λάθος είναι πολύ υγιές και ώριμο να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να ζητάμε συγγνώμη. Είναι κάτι που απαιτεί αυτογνωσία και χρειάζεται να ρίξουμε τον εγωισμό μας. Κανένας δεν είναι τέλειος και όλοι μας κάπου θα αστοχήσουμε! Μπορεί να φέρουμε σε δύσκολη θέση τον άνθρωπό μας, να τον αδικήσουμε, να τον απογοητεύσουμε ή να τον στεναχωρήσουμε. Αν δούμε ότι ο σύντροφός μας, κάνει κάποιο λάθος, αλλά ρίχνει το φταίξιμο σε εμάς, αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Αν γίνεται συνέχεια πρόκειται για ξεκάθαρο red flag.

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να παραδεχόμαστε ότι φταίμε. Ωστόσο είναι ανθρώπινο και μόνο έτσι λειτουργούν ομαλά οι ανθρώπινες σχέσεις.