Νέα αρχή, νέα σχέση: τι λέω στο παιδί;
By: Soulscan Team
Κατηγορίες:
Νέα αρχή, νέα σχέση: τι λέω στο παιδί;
Νέα αρχή, νέα σχέση: τι λέω στο παιδί;
Γράφει η Αγγελική Καγκάδη
Μια νέα σχέση, μπορεί να είναι άβολη;
Έχεις βγει από έναν, εξ’ ορισμού δύσκολο, χωρισμό κι έχεις να αρχίσεις να στρώνεις τα θεμέλια μιας καινούριας ζωής, κάτι που αρχικά δεν περίμενες. Βρήκες αυτόν τον επόμενο σύντροφο που αναζητούσες να μοιραστείς την καθημερινότητα σου, ή μπορεί ακόμα και να παντρεύτηκες. Τι συμβαίνει όμως όταν τα μικρά παιδιά σου, σε πιάνουν με τον καινούριο σύντροφο ή σύζυγο να φιλιέστε ή να μοιράζεστε άλλες τρυφερές στιγμές; Πώς μπορείς να φέρεις ομαλά τη νέα σχέση στο παιδί;
Συνηθισμένο ή ασυνήθιστο;
Αν ο τρόπος με τον οποίον πλησιάζεις ερωτικά τη νέα σχέση σου, στα πλαίσια του αποδεκτού για ένα παιδί, είναι κάτι που δε βλέπει για πρώτη φορά το παιδί, έχεις μια δυσκολία λιγότερη. Αν έχει αλλάξει το πόσο κοντά έρχεσαι με το νέο/τη νέα σύντροφο, αυτό είναι μία παραπάνω δουλειά για σένα. Θα πρέπει να εξηγήσεις σιγά σιγά, ότι αυτό είναι ένας άλλος τρόπος να εκδηλώνουμε την αγάπη μας. Ότι εξαρτάται από τον καθένα, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρα σωστό και λάθος.
Όχι η πιο βολική συζήτηση, ειδικά με ένα παιδί. Με λίγη υπομονή όμως, και διάθεση να βοηθήσεις το παιδί να νιώσει περισσότερη ασφάλεια, μπορείς να τα καταφέρεις. Ο γενικός κανόνας είναι, ότι χρειάζεται να είμαστε αρκετά ειλικρινείς με τα παιδιά.
Επικοινωνία, η λέξη κλειδί
Σίγουρα, όλο αυτό το θέμα χρήζει πολύ λεπτής διαχείρισης, καθώς έχει να κάνει και με τη σχέση, αλλά και με την έκφραση αγάπης μεταξύ των δύο συντρόφων και την εκδήλωση της. Η έκφραση αγάπης, όσο κι αν δεν είναι προκλητική, είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει μια άβολη κατάσταση στο σπίτι σε έναν κάποιο βαθμό.
Για παράδειγμα, σίγουρα το παιδί που έχει συνηθίσει να σε βλέπει να φιλιέσαι με τον άλλο γονιό του, υπάρχει πιθανότητα να νιώσει αρκετά αμήχανα αν ξαφνικά σε δει αγκαλιά με το καινούργιο σου φλερτ. Όχι όμως αν έχει προηγηθεί μια συζήτηση στην οποία του εξηγείς και αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του. Βρες μια καλή ώρα που θα είναι μόνο του και θα έχετε και οι δύο αρκετό ελεύθερο χρόνο. Ρώτησε το πώς νιώθει που ξεκινάς μια καινούργια σχέση. Όχι σαν ενήλικος προς ενήλικο, αλλά με “παιδική συζήτηση”. Μάθε πώς βλέπει το νέο/τη νέα σύντροφο, τι νιώθει, αν τον/τη συμπαθεί κλπ.
Επικοινωνιακά tips
Η κεντρική ιδέα είναι να περάσει ο γονέας ένα μήνυμα στο παιδί που να φυσιολογικοποιεί την κατάσταση, να το κάνει να καταλάβει πως οι τρυφερές στιγμές, είναι ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης. Παρόλ’ αυτά, το μήνυμα πρέπει να περνάει με προσεκτικό τρόπο, καθώς τα παιδιά είναι ευαίσθητοι δέκτες. Θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό, η καινούρια σχέση να αναπτύσσει σχέσεις με το παιδί. Το γνωστό το εμπιστευόμαστε πάντα περισσότερο από το άγνωστο. Φυσικά, αυτό δε γίνεται από την πρώτη μέρα, αλλά όταν καταλάβετε ότι είναι μια σχέση με αρκετές προοπτικές.
Παράλληλα, σημαντικό είναι η συζήτηση να είναι πραγματικά ειλικρινής, οπότε γιατί να μην ρωτήσεις ευθέως τι φόβους έχει; Μπορεί να φοβάται πως η νέα σχέση ήρθε στη ζωή σας για να πάρει τη θέση του άλλου γονέα, που έχει συνηθίσει να βλέπει δίπλα σου. Πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο πως η νέα σχέση δεν απειλεί τη σχέση του παιδιού μαζί του. Επίσης ασφαλώς δεν επηρεάζει στον παραμικρό βαθμό τα συναισθήματα που έχεις εσύ για το παιδί σου. Πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να προσθέτετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, αλλά όχι για να αντικατασταθεί κάποιο ήδη υπάρχον.
Τέλος, είναι καθοριστικής σημασίας να αισθάνεσαι καλά με την καινούρια σου επιλογή, ώστε να μπορείς να την υποστηρίξεις. Να θυμάσαι πως εσύ είσαι ο ενήλικος και πως πρέπει να οριοθετείς την κατάσταση όταν ξεφεύγει το παιδί σου από τα πλαίσια του σεβασμού. Αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να απολογηθείς και να νιώσεις ενοχές επειδή απλώς σε είδε να βλέπεις τηλεόραση αγκαλιά με τον καινούριο σύντροφο, τότε η άμεση συνέπεια θα είναι, το παιδί να συμπεράνει πως αφού νιώθεις εσύ τόσο άβολα, υπάρχει πράγματι κάτι κακό και ανάρμοστο σε αυτήν την συμπεριφορά.
Συμπεράσματα
Τα παιδιά ακόμα και αν νιώθουν κάπως άβολα στην αρχή, το πιθανότερο είναι πως στη συνέχεια θα δεχτούν ως κάτι φυσιολογικό τόσο τον καινούριο σύντροφο, όσο και το να του δείχνεις αγάπη σε τρυφερές στιγμές. Και ο πιο γρήγορος τρόπος να το δεχτούν, είναι να διαπιστώσουν ότι η καινούρια σχέση σε κάνει και πάλι ευτυχισμένο/η! Χωρίς, φυσικά, να τα απειλεί…