Ghosting: παλεύοντας με τα….φαντάσματα

Ghosting: παλεύοντας με τα….φαντάσματα

Ghosting: παλεύοντας με τα…φαντάσματα

Γράφει η Αναστασία Νταλαμάγγα

Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται όλο και πιο συχνά ένα φαινόμενο στις ανθρώπινες σχέσεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το λεγόμενο “ghosting”.



Τι είναι το ghosting?

Ο όρος ghosting προέρχεται από το αγγλικό ghost, που σημαίνει φάντασμα, και επιλέχθηκε για να περιγράψει την περίπτωση στην οποία κάποιος εξαφανίζεται από τη ζωή μας σαν φάντασμα. Το ghosting είναι όταν κάποιος τελειώνει μία “σχέση”, σταματώντας κάθε επαφή απότομα και χωρίς να δώσει εξήγηση γι’ αυτή του την απόφαση. Παράλληλα, αγνοεί τις προσπάθειες του άλλου να επικοινωνήσει μαζί του.

Παράδειγμα

Η Κατερίνα βγαίνει με το Μιχάλη εδώ και ένα περίπου μήνα. Ξαφνικά, εκείνος σταματά να της απαντά στα μηνύματα και να την παίρνει τηλέφωνο. Φαινομενικά, δεν έχει γίνει κάτι, ούτε έχουν μαλώσει. Ο Μιχάλης απλώς εξαφανίζεται, αφήνοντας την Κατερίνα να αναρωτιέται γιατί.


To ghosting στον 21ο αιώνα

Το ghosting δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, μα κάτι που συνέβαινε πάντα. Για παράδειγμα, παλαιότερα, οι πρόγονοί μας μπορεί να μην απαντούσαν σε ένα γράμμα ή να μη σήκωναν το τηλέφωνο όταν δεν ήθελαν να έρθουν σε επαφή με έναν άνθρωπο. Τώρα, όμως, με την τεχνολογία και τα social media, είναι πολύ πιο εύκολο να εξαφανιστείς από τη ζωή κάποιου, καθώς πολλές από τις επαφές μας είναι online. Ταυτόχρονα, ίσως να έχουμε λιγότερους κοινούς γνωστούς με το άτομο με το οποίο κόβουμε επαφές. Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες του ghosting θα είναι λιγότερες, καθώς η ρουτίνα και η κοινωνική μας ζωή δεν επηρεάζεται τραγικά.




Συνέπειες για αυτόν που δέχεται το ghosting

Το ghosting αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σε αυτόν που το δέχεται. Τον οδηγεί σε μία σύγχυση και υπερανάλυση της κατάστασης. Προσπαθεί να καταλάβει τι έκανε λάθος και τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή. Δεν του επιτρέπει να κλείσει το κεφάλαιο της σχέσης στο μυαλό του, γιατί το τέλος είναι, απλώς, ανεξήγητο. Ακόμη, δεν τον βοηθά να μάθει από τα λάθη του, εφόσον, δεν έχει επικοινωνηθεί εξήγηση για τη λήξη της σχέσης.

Γιατί πονάει τόσο πολύ;

Γιατί είναι ένα είδος συναισθηματικής εγκατάλειψης. Ως άνθρωποι, έχουμε την ανάγκη της σύνδεσης με τους άλλους. Ακόμη, συχνά, το άτομο κατά βάθος παίρνει την ευθύνη για το γεγονός ότι κάποιος εξαφανίστηκε από τη ζωή του, σκεπτόμενο ότι εκείνο τον έδιωξε κι έπειτα, αισθάνεται ταπείνωση και ντροπή. 


Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting?

Πεποιθήσεις για τις σχέσεις

Έχει σημασία το πώς βλέπει κανείς τις σχέσεις γενικά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη νοοτροπία της “μοίρας-πεπρωμένου”, δηλαδή θεωρούν ότι αν είναι γραφτό να είσαι με κάποιον, θα είσαι, και τα πράγματα θα δουλεύουν αυτόματα χωρίς πολλή προσπάθεια. Αντιθέτως, άλλοι πιστεύουν στην ανάπτυξη και ωρίμανση των σχέσεων, δηλαδή ότι με φροντίδα και προσπάθεια, οι σχέσεις εξελίσσονται και τα προβλήματα λύνονται. Έχει βρεθεί ότι οι υποστηρικτές της πρώτης κατηγορίας θεωρούν το ghosting έναν αποδεκτό τρόπο να λήξει μία σχέση, καθώς τερματίζουν τη σχέση γρήγορα όταν πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά συμβατοί με το άλλο άτομο.



Επιθυμία για εκδίκηση

Κάποιες φορές, άτομα λιγότερο ώριμα ψυχολογικά νιώθουν την ανάγκη να σε εκδικηθούν για κάτι που τους έκανες. Για παράδειγμα, μπορεί να μην τους δίνεις τη σημασία που χρειάζονται ή κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση, το ghosting είναι μία passive-aggressive συμπεριφορά.



Ασφάλεια

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν ghosting επειδή δεν αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Μπορεί να δέχονται ψυχολογική βία ή κάποιος να ξεπέρασε τα όριά τους και γι’ αυτό να θέλουν να εξαφανιστούν.



Φόβος οικειότητας και δέσμευσης

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται φόβο στο ψυχολογικό πλησίασμα και μπορεί να επιλέξουν να αποσυρθούν ώστε να αισθανθούν ξανά ασφαλείς.



Φόβος αντιπαράθεσης

Μπορεί κανείς να θέλει να λήξει μία σχέση και να μην θέλει/μπορεί να δεχτεί τις συνέπειες (την αντίδραση του άλλου ανθρώπου, τα κλάματα, τις ερωτήσεις, την αβολοσύνη). Ίσως να μη θέλει να γίνει ο κακός της ιστορίας και να πληγώσει το άλλο άτομο. Ή μπορεί να μην είναι έτοιμος να είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά του. Έτσι, το ghosting είναι το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει προκειμένου να διατηρήσει την ηρεμία του.



Προσωπικά προβλήματα

Ίσως το άτομο περνά κάτι προσωπικό και δεν έχει την ενέργεια να επενδύσει στη σχέση την παρούσα στιγμή.





Αντιμετώπιση ghosting


Δώσε μία ευκαιρία να πάρεις εξηγήσεις

Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε το άτομο που εξαφανίστηκε να μην αισθανθεί ότι απειλείται. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: “Αισθάνομαι ότι ξαφνικά σταμάτησες να μου μιλάς. Είναι σημαντικό για μένα να καταλάβω αν έκανα κάτι εγώ, επομένως χρειάζομαι όλη τη βοήθεια και την ειλικρίνεια που μπορώ να λάβω. Υπόσχομαι να μην θυμώσω. Απλώς θέλω να σταματήσω να μαντεύω και να έχω μία ειλικρινή απάντηση. Είσαι πρόθυμος να μοιραστείς γιατί έκοψες την επικοινωνία μαζί μου;”

Αν δεν πετύχει, μην επενδύεις άλλη ενέργεια

Σταμάτα κάθε επαφή. Αποδέξου ότι έχεις μόνο το 50% του ελέγχου σε μία σχέση. Αφιέρωσε την ενέργειά σου στο να θεραπεύσεις τις πληγές του ghosting και στο να φέρεις το αντίθετο στη ζωή σου, δηλαδή έναν άνθρωπο που είναι παρών. Μη λες “ναι” στο ghosting και μην κυνηγάς αυτόν που το κάνει, γιατί επιτρέπεις αυτού του είδους τις συμπεριφορές στη ζωή σου.



Μπορεί το ghosting να είναι δυσάρεστο και ακατανόητο, αλλά έχουμε ένα βαθμό ελέγχου πάνω του. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα ανεχτούμε και θα αναμασήσουμε αυτή τη συμπεριφορά ή αν θα αποφασίσουμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο.