Μονογονέας και ελεύθερο επάγγελμα: Πώς συνδυάζονται;

Μονογονέας και ελεύθερο επάγγελμα: Πώς συνδυάζονται;

Μονογονέας και ελεύθερο επάγγελμα: Πώς συνδυάζονται;

Γράφει η Αγγελική Καγκάδη

Τότε και τώρα

Το να είσαι μονογονέας είναι από μόνο του μία απαιτητική συνθήκη. Όταν συνδυάζεται και με τις απαιτήσεις που έχει το ελεύθερο επάγγελμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τις δυσκολίες και των δύο συνθηκών και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. 

Αναφέροντας «μονογονέας», εννοούμε αυτόν που μεγαλώνει και αναθρέφει μόνος το παιδί του, για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. χωρισμό πριν ή μετά από γάμο. Και με δεδομένο ότι, νομικά και ψυχολογικά, η μητέρα είναι αυτή που προηγείται στη φροντίδα ενός μικρού παιδιού, συχνά, ο μονογονέας είναι η μητέρα. 

Σίγουρα, το να είσαι μονογονέας στις μέρες μας είναι πολύ πιο εφικτό σε σύγκριση με σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος, όπου οι ανύπαντρες μητέρες βάλλονταν από την περιφρόνηση της κοινωνίας. Τότε όποια νέα γυναίκα τολμούσε να φέρει τον τίτλο του γονέα και να επωμιστεί όλες τις ευθύνες μόνη της, βασανιζόταν όχι μόνο η ίδια από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και το στίγμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τα παιδιά της. 

Στη σημερινή εποχή, έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου για τα οποία μπορούμε ως κοινωνικό σύνολο να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Σίγουρα μπορούμε και καλύτερα, όμως οι μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν πλέον να χαίρουν αποδοχής. Παρόλη την υποχώρηση των ταμπού ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία μιας μονογονεϊκής οικογένειας χωρίς εξωτερική βοήθεια ή την επαρκή στήριξη του κράτους.

Τα πρακτικά προβλήματα και οι οικονομικές δυσκολίες

Ας φανταστούμε μία κανονική ημέρα, που είσαι στο χώρο εργασίας και σχολάς κατά τις 17:00. Υπολογίζοντας τους χρόνους και τις αποστάσεις στις μεγάλες πόλεις, αυτόματα συμπεραίνουμε πως θα μπορείς να είσαι στο σπίτι σου γύρω στις 18:00. Ποιος θα πάρει τα μικρά από το σχολείο; Κι αν υποθέσουμε πως το πρακτικό πρόβλημα έχει λυθεί και όντως υπάρχει κάποιος που μπορεί να τα πάρει, εσένα τι είδους ποιοτικός χρόνος σου μένει να περάσεις μαζί τους; Γνωστή ιστορία… 

Έρευνες υποστηρίζουν πως οι μόνες μητέρες που εργάζονται, βιώνουν περισσότερο άγχος συγκριτικά με τις εργαζόμενες μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά με κάποιον σύντροφο. Επίσης πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν το γεγονός πως οι μόνες μητέρες είναι από τις κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες μαζί με την έλλειψη κοινωνικής στήριξης, έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο άγχος και επιβαρυμένη ψυχική υγεία. Ομολογουμένως, είναι πολύ δύσκολο να εργάζεσαι και να αναλαμβάνεις ολομόναχη όλα τα βάρη μιας οικογένειας… 

Αλλά και για έναν άντρα μονογονέα, δεν είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Το κοινωνικό στίγμα υπάρχει και εδώ, καθώς πολλές φορές η κοινωνία θεωρεί “ανίκανο” έναν άνδρα να μεγαλώσει μόνο του ένα παιδί. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πίεση κοινωνικά για τους άνδρες να είναι επιτυχημένοι εργασιακά, να έχουν καριέρα. Επομένως, ο άνδρας μονογονέας έχει κι αυτός μπροστά του τον γολγοθά εξισορρόπησης εργασιακής ζωής και οικογένειας. Έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την πίεση για επαγγελματική επιτυχία και τις αμφιβολίες ότι μπορεί να είναι επαρκής γονέας. 

Ζητείται επειγόντως Βοήθεια 

Πολλοί μονογονείς νιώθουν ότι οφείλουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, θεωρώντας ότι θα γίνουν βάρος. Είναι, όμως, απόλυτα φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που έχει να συνδυάσει δουλειά, παιδιά, προσωπική ζωή να νιώθει ότι πελαγώνει και ότι χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας. Μην φοβάστε και μην ντρέπεστε να το ζητήσετε. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας. Δημιουργήστε ένα δυνατό υποστηρικτικό πλαίσιο από φίλους, οικογένεια, συναδέλφους. Δεν είστε μόνοι σε όλο αυτό. Δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σε όλο αυτό. 

Ελεύθερο επάγγελμα: Ελευθερία ή αστάθεια;

Σίγουρα είναι δύσκολο για τον καθένα από εμάς να αφήσει τη σιγουριά της καθημερινής εργασίας του για να κυνηγήσει την αυτονομία και ίσως τα περισσότερα, αλλά αβέβαια χρήματα, που προσφέρει το ελεύθερο επάγγελμα. Κάποιος τολμηρός που θα το δοκιμάσει λοιπόν, γνωρίζει πως τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό θα χάσει μέρος της σιγουριάς του, μέχρι να στήσει τα θεμέλια της καινούριας του επιχείρησης. 

Πέρα από την επιχειρηματική ανασφάλεια, ελεύθερο επάγγελμα και σταθερό ωράριο σπάνια πάνε μαζί… Το ωράριο μπορεί να ρυθμίζεται ελεύθερα, ωστόσο σπάνια είναι το ίδιο κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να ξεπεράσει, ακόμα και κατά πολύ, το καθιερωμένο 8ωρο των μισθωτών. Συχνά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας καταλήγει να δουλεύει σχεδόν όλη μέρα… 

Πώς να βρω την ισορροπία;

Ειδικά σε ατομικές επιχειρήσεις, όπου ο ελεύθερος επαγγελματίας κάνει τα πάντα, είναι δύσκολο να ρυθμιστεί η ισορροπία επαγγελματικής – προσωπικής ζωής. Το θέμα της διαχείρισης χρόνου και της ισορροπίας work/life είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να το αναλύσω εδώ. Στα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας του Soulscan μπορείς να βρεις ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου, που αναλύει όλα αυτά. Αν θα έπρεπε να κρατήσεις κάτι σαν τροφή για σκέψη, μάλλον είναι το εξής: 

Μπορεί να καταφέρνουμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζεται η επιχείρησή μας. Δεν μπορούμε όμως να γεννήσουμε χρόνο! Μήπως έχει περισσότερο νόημα, να αναθέσουμε κάτι από αυτά (που μια χαρά μπορούμε να τα κάνουμε), για να εξοικονομήσουμε χρόνο για τα σημαντικά μας πρόσωπα; Μερικές φορές, αυτό μπορεί να έχει μικρό ή και καθόλου κόστος σε χρήματα. Ή, ακόμα και να έχει, ίσως να αξίζει τον κόπο.

Μια άλλη καλή πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις για τον ελεύθερο επαγγελματία, είναι να συνδυάζει τη φροντίδα του παιδιού με τη δουλειά! Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με την ενεργή συμμετοχή του μικρού στην απασχόληση του μεγάλου! Η απλή ιδέα, είναι να παίρνει ο γονιός το παιδί στη δουλειά, που είναι εφικτό κάποιες φορές. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Για παράδειγμα, την ώρα που ο γονιός φτιάχνει ένα excel, θα μπορούσε να παίζει με το παιδί του “προσθέσεις”. Ή, σχεδιάζοντας ένα email, μπορεί να αποφασίζει μαζί με το παιδί (ή τουλάχιστον φαινομενικά) για το πώς πρέπει να είναι. Ναι, ναι, ξέρω! Δεν είναι ο πιο βολικός τρόπος να δουλεύει κανείς… Όμως, ίσως αξίζει τα “λεφτά” του, γιατί είναι 2 σε 1.

Τελικά, μήπως να βρω μια μισθωτή δουλειά;

Το ελεύθερο επάγγελμα έχει συχνά τη δυνατότητα να προσφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερα χρήματα ανά ώρα εργασίας, όταν ο επαγγελματίας έχει πλέον χτίσει τις βάσεις της επιχείρησης. Το σημαντικότερο όμως είναι, πως ταυτόχρονα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος που έχει ανάγκη ένας μονογονέας. Το ευέλικτο ωράριο, καθώς μπορεί ο ίδιος να ρυθμίζει τις ώρες και τις ημέρες που θα εργάζεται, με γνώμονα την αφιέρωση περισσότερου χρόνου στην οικογένειά του. Έχοντας ευέλικτο ωράριο λύνονται πρακτικά προβλήματα, του τύπου ποιος θα πάρει το παιδί από το σχολείο. Επίσης καλύπτονται πληρέστερα και οι συναισθηματικές ανάγκες, τόσο του παιδιού όσο και του γονέα. Αρκεί, να μπορεί να ισορροπήσει σωστά τους ρόλους του, γονεϊκό, ατομικό και εργασιακό, και το χρόνο του. Easier said than done, αλλά αξίζει να το σκεφτείς και να το προσπαθήσεις. Το Soulscan είναι εδώ για να σε βοηθήσει.