Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία: Όταν τα λαμπάκια των Χριστουγέννων παραμένουν σβηστά

Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία: Όταν τα λαμπάκια των Χριστουγέννων παραμένουν σβηστά

Χριστουγεννιάτικη μελαγχολία: Όταν τα λαμπάκια των Χριστουγέννων παραμένουν σβηστά

Γράφει η Μάγδα Περιβολάρη 

Φώτα, δώρα, λαμπάκια, δέντρο, οικογενειακή ζεστασιά, Άγιος Βασίλης, χρυσόσκονη…  Αυτό θέλει η φτιαχτή εικόνα των ταινιών και των διαφημίσεων. Τι γίνεται όμως για όσους δεν νιώθουν έτσι; Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν στολίδια ή αν τα χρώματα τους δεν φωτίζουν την διάθεση.

Η άλλη όψη των εορτών 

Για πολλούς η περίοδος αυτή είναι πολύ δύσκολη, καθώς η αίσθηση της μοναξιάς και της θλίψης πολλαπλασιάζεται από την εξωτερική αντίθεση γιορτής και ευτυχίας.  Η αντίθεση γίνεται τόσο μεγάλη που μοιάζει να είμαστε διπλά μόνοι. Μόνοι μας και οι μόνοι που δεν νιώθουν το γιορτινό κλίμα. Οι αναμνήσεις κάποιου προσώπου που δεν είναι πια μαζί μας, το έλλειμμα προσοχής και φροντίδας που έχουμε βιώσει, οικονομικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν πολυτέλειες, οι στόχοι της χρονιάς που πέρασε και δεν εκπληρώθηκαν. Ο καθένας έχει κάτι να έρχεται τακτά στην επιφάνεια και ταυτόχρονα να γκριζάρει το πολύχρωμο φόντο των γιορτών. Πόσο μάλλον στο σήμερα που η συνθήκη της πανδημίας μας έχει κλείσει ακόμη περισσότερο προς τα μέσα και έχει αφαιρέσει πιθανά στηρίγματα.

Τρόποι αντιμετώπισης της Χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας
Αναγνώριση και διαχείριση σκέψεων

Το πιο σημαντικό για να περάσουμε αυτή την περίοδο είναι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε σε μια φάση της ζωής μας που κυριαρχεί η θλίψη και ότι αυτό πρόκειται να αυξηθεί. Δεν φταίμε εμείς, δεν έχουμε κάνει κάτι κακό ή κάποιο λάθος. Οι γιορτές είναι απλά μια συνθήκη που αυξάνει την αντίθεση και υπογραμμίζει την δυσκολία.  Η αναγνώριση αυτής της δυσκολίας λοιπόν, είναι το πρώτο βήμα για να καταφέρουμε να βρούμε τρόπους να μας φροντίσουμε και να μας ανακουφίσουμε.

Έτσι λοιπόν, αφού το αναγνωρίσουμε χρειάζεται να βρούμε κάποιες ανακουφιστικές σκέψεις. Για παράδειγμα, δεν είμαστε οι μόνοι που περνάμε έτσι τις γιορτές. Το κλίμα των γιορτών είναι για πολλούς τεχνητό, αφού είναι μέρες σαν όλες τις άλλες, που κάποιος έξωθεν, εν προκειμένω οι παραδόσεις, μας “επιβάλει” να είμαστε χαρούμενοι. Αν ανοίξουμε το φακό εστίασης από εμάς, θα δούμε πως  μπορούμε να βιώσουμε μια σύνδεση με όλους τους ανθρώπους που περνάν τα Χριστούγεννα εξίσου μοναχικά.

Σχεδιασμός κατάλληλων δραστηριοτήτων

Έπειτα χρειάζεται να φτιάξουμε ένα πλάνο.  Χρειάζεται να δούμε, με βάση το πρόγραμμα μας και τον κενό μας χρόνο, τι θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε ή τι μας είναι λιγότερο δυσάρεστο να κάνουμε. Οι στόχοι μας χρειάζεται να είναι απλοί και ανάλαφροι, για να μας ανακουφίσουν και να μην προσθέσουν βάρος. Τόσο απλοί όσο το να φτιάξουμε ή να παραγγείλουμε το αγαπημένο μας φαγητό, να δούμε μια ταινία που μας αρέσει, να έχουμε ένα παζλ ή μια χειροτεχνία, να πάμε μια βόλτα κ.α.. Στόχοι απλοί, παιδικοί, φροντιστικοί.

Επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις

Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να φροντίσουμε την επικοινωνία μας, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες lock down. Ποιος και πως μπορεί να με συντροφεύσει αυτή την περίοδο; Με ποιον νιώθω καλά να μοιραστώ αυτό που νιώθω ή έστω να έρθω σε επαφή, ακούγοντας μια άλλη φωνή; Οι άλλοι και η επικοινωνία μας μαζί τους, μπορεί να παίξουν το ρόλο της νησίδας στήριξης και εδάφους σε μια περίοδο που φαίνεται σκοτεινή. Την ίδια φροντίδα απαιτούν και οι κυρίως μέρες των γιορτών, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Ο τρόπος που θα επιλέξουμε να τις περάσουμε είναι αρκετά σημαντικός. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο μπορούμε να περάσουμε αυτές τις μέρες; Αν παραμείνουμε στο σπίτι, τι φαγητό θέλουμε να κανουμε και πως θέλουμε να περάσουμε όλη τη μέρα;

Μπαίνοντας στη διαδικασία να απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις, δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ανακουφιστικό πλάνο για μια δύσκολη περίοδο, ένα δίχτυ ασφαλείας. Νησίδες στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε για να σταθούμε.

Και αν αυτές οι απαντήσεις μοιάζουν πολύ δύσκολες, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε να κάνουμε το πιο σημαντικό δώρο στον εαυτό μας για το 2021. Αυτό της θεραπείας