Κορονοϊός και γονεϊκότητα

Κορονοϊός και γονεϊκότητα

Κορονοϊός και Γονεϊκότητα

Γράφει η Θέμις-Μαρία Παπαμητούκα

H πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας αυξάνοντας το χρόνο που περνάμε με τις οικογένειες μας. Το κλείσιμο των σχολείων, η εργασία των γονιών στο σπίτι, καθώς και η υποχρεωτική κοινωνική απόσταση έχουν πλέον τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της κάθε οικογένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνονται οδηγίες οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες για κάθε γονέα.

Παραμείνετε ψύχραιμοι και διαχειριστείτε το stress.

Κάντε διαλείμματα. Όλοι μας χρειαζόμαστε διαλείμματα κάποιες φορές μέσα στην ημέρα μας. Όταν τα παιδια κοιμούνται, κάντε κάτι διασκεδαστικό για εσάς ή χαλαρώστε με κάτι που σας αρέσει. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Το αξίζετε!

Δημιουργείστε μια καθημερινή ρουτίνα

Δημιουργήστε μια ευέλικτη και σταθερή καθημερινή ρουτίνα. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορουν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε από κοινού μια καθημερινή ρουτίνα που θα αφορά όλη την οικογένεια- όπως θα κάνατε ένα σχολικό χρονοδιάγραμμα. Τα παιδιά θα το ακολουθήσουν καλύτερα, αν σας βοηθήσουν στη δημιουργία του. Προσθέστε σε αυτο δραστηριότητες που αφορούν και τη σωματική άσκηση, καθώς, όπως έχει φανεί από ποικίλα ερευνητικά δεδομένα, η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του stress και βοηθάει τα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργεια τους.

Eπιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά

Προσπαθήστε να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας ή τους εφήβους, όταν κάνουν κάτι σωστά. Μια τέτοια κίνηση λειτουργεί θετικά. Με αυτόν τον τρόπο θα τους δείξετε ότι έχουν την προσοχή σας και νοιάζεστε γι αυτά.

Αλλάξτε τις μη επιτρεπτές συμπεριφορές

Σταματήστε το πριν ξεκινήσει. Επισημάνετε τις μη επιτρεπτές συμπεριφορές νωρίς και ανακατευθύνετε την προσοχή του παιδιού σας από την αρνητική στη θετική συμπεριφορά. Όταν τα παιδιά αρχίσουν να νιώθουν ανήσυχα, αποσπάστε την προσοχή τους με κάτι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για αυτά.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τον Κορονοϊό

Να είστε πρόθυμοι να μιλήσετε! Τα παιδιά θα έχουν ήδη ακούσει σίγουρα κάτι. Η σιωπή και τα μυστικά δεν προστατεύουν το παιδί σας. Αντιθέτως, η ειλικρίνεια και η ετοιμότητα σας να τα ακούσετε, βοηθούν.
Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να ακούτε τα παιδιά σας, όταν μοιράζονται μαζί σας το πώς αισθάνονται. Θα περιμένουν από έσας την υποστήριξη και την επιβεβαίωση σας. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας