Γιατί φοβάμαι την οικειότητα στον έρωτα;

Γιατί φοβάμαι την οικειότητα στον έρωτα;

 

Είδατε ότι έχουμε ολοκαίνουργια προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβελτίωσης για τις σχέσεις, το άγχος και ένα σωρό θέματα;

Κουμπί - θέλω να τα δοκιμάσω

 

 

Γιατί φοβάμαι την οικειότητα στον έρωτα;

 

 

Γράφει η Αναστασία Νταλαμάγγα

 

Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν το αίσθημα της οικειότητας, ενώ κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Κάθε ανθρώπινη σχέση και κάθε ζευγάρι αναπτύσσει τα δικά του μέτρα και σταθμά για την επιθυμητή οικειότητα. Έτσι, από τη μια, έχουμε το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που θέλουν να συνδεθούν βαθιά και είναι διατεθειμένοι ακόμα και να πεθάνουν ο ένας για τον άλλο. Από την άλλη, έχουμε έναν άντρα και μία γυναίκα που συναντιούνται μία φορά το μήνα με σκοπό τη σεξουαλική επαφή και χωρίς να μοιράζονται άλλα κομμάτια του εαυτού τους. Κανένα από τα δύο μοτίβα, καθώς και κανένα από τα ενδιάμεσα ενδεχόμενα οικειότητας, δεν είναι λανθασμένο, αρκεί να είναι και τα δύο άτομα ευχαριστημένα.

 


Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα;

Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να ανοιχτούν και να συνδεθούν με τους άλλους έντονα και βαθιά. Αυτός ο φόβος εύκολα εγείρεται όταν πλησιάζουμε έναν άνθρωπο, γιατί αισθανόμαστε ευάλωτοι. Η οικειότητα πάντοτε μας εκθέτει στην πιθανότητα να πληγωθούμε, να αισθανθούμε ντροπή, ενοχή και λύπη. Άλλωστε, σχεδόν κανένας από εμάς δεν είναι 100% άνετος και σίγουρος για αυτό που είναι. Το πλησίασμα μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν οι άλλοι θα αποδεχτούν όλα τα κομμάτια μας, και κυρίως τα πιο ραγισμένα, μαυρισμένα κομμάτια, τα οποία κρύβουμε στο πατάρι. Ή κάποιες φορές, οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα είναι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί πολύ στο παρελθόν. Ίσως κάποτε να αφέθηκαν, να ανοίχτηκαν και να εμπιστεύτηκαν και να μη βρήκαν την ανταπόκριση που ήθελαν. Ίσως να αισθάνθηκαν προδομένοι, ταπεινωμένοι και μόνοι. 

 

Ανάγκη για προσέγγιση και ανάγκη για αποφυγή

Έτσι, πολλοί άνθρωποι, επιθυμούν να έρθουν κοντά με τους γύρω τους αλλά όταν αυτό συμβαίνει, αισθάνονται δυσφορία και αναγκάζονται να αποσυρθούν. Αυτό είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και είναι φυσιολογικό. Όλοι το έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το σημαντικό είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές ανάγκες και το άτομο να αισθάνεται άνετα.

 



Πώς μπορώ να καλλιεργήσω την οικειότητα αν το θελήσω;

 

1) Αποδέξου το σύντροφό σου


Αποδέξου το σύντροφό σου ολοκληρωτικά, όπως θα ήθελες να σε αποδεχτεί κι εκείνος. Με τις παραξενιές και τα ελαττώματά σου και τα δικά του. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν φορές που θα σου τη σπάει, αλλά έχε στο μυαλό σου ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις, χωρίς εξαίρεση. Δημιουργήστε μαζί ένα ασφαλές μέρος, στο οποίο ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς να φοβάται ότι θα επικριθεί. Αν μη τι άλλο, είστε ομάδα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και όχι αντίπαλοι.



2) Να δείχνεις ευελιξία απέναντι στην αλλαγή


Αυτό που είμαστε μπορεί να αλλάξει με τον καιρό και είναι καλό η σχέση μας να ενισχύει αυτή την ανάπτυξη. Το να μπορούμε να συμβαδίζουμε στην αλλαγή, να μεταμορφωνόμαστε και να ωριμάζουμε μαζί, αντί να τρομάζουμε και να γραπωνόμαστε με άγχος από τον άνθρωπό μας που αλλάζει, είναι πολύ καλό δείγμα για μία σχέση.

 


3) Μοιράσου τις προσωπικές σου δυσκολίες


Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και αυτά που μας βασανίζουν, δείχνουμε στον άλλο ότι είμαστε κι εμείς άνθρωποι και μάλιστα, ευάλωτοι, κι ότι θέλουμε να μας ακούσει, να μας δει πραγματικά και να μας φροντίσει. Δείχνουμε ότι τον εμπιστευόμαστε κι έτσι, είναι πιο πιθανό να μας εμπιστευτεί κι εκείνος. Με την αυτο-αποκάλυψη, οι άλλοι μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για εμάς και αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, μην το κάνεις, αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος/η. Πάρε το χρόνο σου και κάντο μόνο όταν η στιγμή είναι καλή για σένα.


4) Επικοινώνησε με τον εαυτό σου


Προκειμένου να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι μέσα σε μία σχέση, για παράδειγμα το πόση οικειότητα θα ήθελες, πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό. Άκου τον εαυτό σου προσεκτικά. Τι είναι αυτό που θα ζέσταινε την καρδιά σου; Τι χρειάζεσαι για να αισθανθείς ηρεμία;
Για παράδειγμα, ίσως να φαίνεται πως επιζητάς συνεχώς τη σεξουαλική επαφή, αλλά στην πραγματικότητα, μέσω αυτής, να θέλεις να νιώσεις ελκυστικός/ή ή να προσφέρεις ικανοποίηση. Ποιά ανάγκη βρίσκεται πίσω από τη συμπεριφορά σου;

Χρήσιμη τεχνική
Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι θα μπορούσες να έχεις ό,τι θέλεις από τη σχέση σου. Παραμέρισε τυχόν εμπόδια και διαδικαστικά ζητήματα και απλώς αφουγκράσου. Πώς μοιάζει η ιδανική σου σχέση;

 


5) Διατήρησε την ατομικότητα σου

 

“In love, the paradox occurs that two beings become one and yet remain two”
– Erich Fromm

Συχνά, βλέπουμε ζευγάρια να περνούν όλο τους τον χρόνο μαζί, τόσο που σχεδόν συγχωνεύονται και χάνουν την αίσθηση του εαυτού. Ξεχνούν ποιοί είναι ο ένας χωρίς τον άλλο. Και αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπήρχαμε και πριν τους τωρινούς μας συντρόφους κι ότι, όπως κι αν εξελιχτούν τα πράγματα, θα βρούμε ένα τρόπο να προσαρμοστούμε. Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να διατηρήσουμε την επαφή με ό,τι μας αρέσει και μας γεμίζει, με τους φίλους και την οικογένεια μας και γενικώς, με ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε. Γι’ αυτό, μη σταματήσεις να πηγαίνεις για παγωτό με τη φίλη σου την Κυριακή ή να τρέχεις στο πάρκο με το σκύλο σου.




Συμπερασματικά

Η οικειότητα έχει απασχολήσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όλα τα ζευγάρια. Κανένα σημείο στο βεληνεκές της οικειότητας δεν είναι λάθος, αν τα δύο μέλη της σχέσης είναι ικανοποιημένα. Το πιο βασικό είναι να κρατάμε μία ισορροπία ανάμεσα στην ατομικότητά μας και στη σχέση ως μία οντότητα. Να επενδύουμε στο να αναπτυσσόμαστε προσωπικά αλλά και σαν ζευγάρι. Αυτές οι δύο όψεις θα αποτελέσουν τα γρανάζια που θα κινήσουν τον τροχό της οικειότητας με το σωστό τρόπο.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας;

κουμπι - ναι θα ηθελα