Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: πώς μιλάω στα παιδιά για το σεξ;
By: Soulscan Team
Κατηγορίες:
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: πώς μιλάω στα παιδιά για το σεξ;
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: πώς μιλάω στα παιδιά για το σεξ;
Γράφει η Έλενα Χριστουδουλάκη [button link=”viber://chat?number=306977887210″ color=”silver” newwindow=”yes”] Στείλτε μήνυμα στη συγγραφέα (Viber) [/button]
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι κάτι που πολλές φορές δυσκολεύει τους γονείς ως προς τον τρόπο διαχείρισής του. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επικοινωνούν το θέμα αυτό χωρίς ταμπού στα παιδιά τους.
Με ποιους τρόπους τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ;
Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ, ακόμη κι αν οι γονείς δεν συζητούν το θέμα αυτό μαζί τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ βλέποντας τους γονείς τους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Όπως με το να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται αλλά και μέσω άλλων εκδηλώσεων αγάπης και έρωτα. Επίσης, μέσα από την τηλεόραση και τις παιδικές ταινίες που παρακολουθούν έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του σεξ και του έρωτα.
Τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών
Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα του πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με τον Freud, διακρίνεται σε στάδια. Συγκεκριμένα, το άτομο περνάει από πέντε στάδια σεξουαλικής ωρίμανσης.
Η επικέντρωση της απόλαυσης (ή ηδονής όπως την αποκαλεί ο Freud) αρχίζει από το στόμα μέσω του θηλασμού στο στοματικό στάδιο. Έπειτα μεταφέρεται στο να ελέγξει το παιδί τους σφιγκτήρες τους στο πρωκτικό στάδιο (1-3 ετών). Στη συνέχεια στην εξερεύνηση των γεννητικών περιοχών του ίδιου και του άλλου φύλου στο φαλλικό στάδιο (3-7 ετών). Ακολουθεί ένα μεγάλο λανθάνον στάδιο που το παιδί επικεντρώνεται σε μη ερωτικές απολαύσεις. Η ερωτική διάσταση επιστρέφει στην εφηβεία, στο γεννητικό στάδιο. Εκεί πλέον οι έφηβοι ασχολούνται πάλι ενεργά με την ερωτική απόλαυση (ακόμα κι αν δεν το πήρατε χαμπάρι!).
Πάμε όμως να δούμε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολη.
Χρήσιμα tips για την επικοινωνία γύρω από το σεξ με τα παιδιά
Αρχικά, είναι σημαντικό η συζήτηση γύρω από το σεξ με τα παιδιά να γίνεται σε μικρή ηλικία. Φυσικά αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τη σεξουαλική πράξη αλλά την ενημέρωση για θέματα που έχουν να κάνουν με το σώμα του παιδιού. Όπως, τα μέρη του σώματός του, αλλά και την προστασία του σώματος από τους άλλους. Ειδικά, τρόπους να θέσει το παιδί τα προσωπικά του όρια, όταν αντιλαμβάνεται ότι μια συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή για το ίδιο.
Πιο συγκεκριμένα, τα πράγματα που θα πρέπει να μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά σχετικά με το σεξ διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία τους. Για παράδειγμα, στην περίοδο από την γέννηση του παιδιού έως τα πέντε έτη, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν και να σέβονται το σώμα τους. Με ποιο τρόπο θα το πετύχετε αυτό; Να είστε απλοί και σύντομοι σε αυτά που λέτε. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μυθοπλασίες στην επικοινωνία σας με το παιδί. Μιλήστε στα παιδιά με την σωστή ονομασία των γεννητικών τους οργάνων και των σημείων του σώματός τους. Και να θυμάστε. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι καλό να ξεκινάει νωρίς. Έτσι, χτίζεται εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Τι συζητάμε ανάλογα με την ηλικία;
Στην περίοδο των 6-10 χρονών του παιδιού, είναι σημαντικό να του μιλήσετε για τα γυναικεία και τα ανδρικά σημεία του σώματος. Έτσι, θα αρχίσει να εξοικειώνεται τόσο με την ανδρική, όσο και με τη γυναικεία φύση. Θα βοηθούσε, επίσης, να του μιλήσετε για το πώς μεγαλώνει ένα μωρό στην κοιλιά μιας γυναίκας, όταν το κυοφορεί. Εξίσου σημαντικό σε αυτήν την ηλικία είναι να θέσετε το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Βοηθήστε το παιδί να διαχωρίσει το «καλό» από το «κακό» άγγιγμα και μαθαίνοντάς του ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.
Στην ηλικία των 7-8 ετών, σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν τα παιδικά βιβλία που αναφέρονται στην ανατομία των γεννητικών οργάνων και στην διαδικασία της αναπαραγωγής.
Από την ηλικία των οκτώ ετών και έπειτα, σταδιακά, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδί για τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο σώμα του κατά την προεφηβεία και την εφηβεία. Αλλά και για τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στην διάθεσή του. Αν σας ρωτήσει πώς γίνεται το σεξ, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε με τρόπο που να μπορεί να το καταλάβει. Ως φυσιολογική διαδικασία, χωρίς να φοβηθεί. Επίσης, καλό θα ήταν αργότερα να του μιλήσετε για τους κινδύνους του σεξ. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τη σημασία της προφύλαξης. Εξηγήστε του ότι, όταν έρθει εκείνη η ώρα, είναι σημαντικό να το κάνει επειδή το θέλει και σε καμία περίπτωση να μην πιεστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά είναι συνήθως έτοιμα να ακούσουν όλη την αλήθεια γύρω από το σεξ στην διάρκεια της προεφηβείας. Δηλαδή, περίπου από τα δέκα χρόνια και μετά.
Το πιο σημαντικό: μην υπεκφεύγετε
Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι γονείς να είναι πάντα διαθέσιμοι να απαντήσουν στις απορίες του παιδιού. Πολλές φορές οι γονείς υπεκφεύγουν λέγοντας στο παιδί «είσαι μικρός/ή ακόμα, θα μάθεις όταν μεγαλώσεις». Ωστόσο, φράσεις σαν κι αυτή, υποτιμούν το παιδί. Επιπλέον μπορούν και να «ρίξουν» την αυτοπεποίθησή του. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην ρωτήσει ξανά το γονιό για τέτοιου είδους θέματα. Ούτε καν όταν μεγαλώσει. Το πιο πιθανό είναι να αναζητήσει ενημέρωση από άλλες πηγές. Όπως το ίντερνετ και οι φίλοι του. Καλό είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, λοιπόν, να γίνει από τους σωστούς ανθρώπους. Τους γονείς.