Όρια μέρος 1ο: γιατί αξίζει να τα θέσω;
Όρια μέρος 1ο: γιατί αξίζει να τα θέσω;
Όρια μέρος 1ο: γιατί αξίζει να τα θέσω;
Γράφει η Βασιλική Τσώνου
Τι σημαίνει οριοθέτηση;
Στις ανθρώπινες σχέσης πάσης φύσεως είναι πολύ σημαντικό κομμάτι τα όρια. Φανταστείτε τα όρια, σαν τις αρχές και τους κανόνες βάσει των οποίων ζείτε. Είναι το τι κάνετε και το τι δεν κάνετε. Με λίγα λόγια, οριοθέτηση σε μια οποιαδήποτε σχέση είναι τα σωματικά, τα συναισθηματικά, τα γνωστικά/πνευματικά, τα οικονομικά και τα σεξουαλικά όρια. Με άλλα λόγια, οι τοποθετήσεις μας δηλαδή, όσον αφορά το σημείο μέχρι το οποίο φτάνουμε και το οποίο δεν ξεπερνάμε σε όλους τους παραπάνω τομείς. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και επομένως, έχει διαφορετικά όρια. Έχουμε δηλαδή, διαφορετικές γραμμές που τραβάμε και δεν επιτρέπουμε να ξεπεραστούν από τους άλλους.
Είδη των ορίων:
- Σωματικά, σεξουαλικά (φυσικά) όρια: αφορούν το ζωτικό μας χώρο και την ιδιωτικότητά μας.
- Πνευματικά/γνωστικά όρια: αφορούν το σύνολο των ιδεών, των γνώσεων, των σκέψεων και των απόψεών μας.
- Οικονομικά όρια: αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας και γενικότερα, η στάση μας απέναντι στα οικονομικά
- Συναισθηματικά όρια: αφορούν το πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Είναι μια εμβάθυνση των σωματικών ορίων προς τον εσωτερικό μας κόσμο.
Ποια είναι η χρησιμότητα των ορίων;
Η οριοθέτηση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αρνηθούν κάτι, με το φόβο ότι δε θα γίνουν αποδεκτοί και αρεστοί από τους άλλους. Έτσι τείνουν να αφήνουν στην άκρη τα δικά τους θέλω και να συμμορφώνονται προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, χωρίς συγκρούσεις. Πόσες φορές σας έχει ενοχλήσει μια συμπεριφορά από κάποιον και εσείς απλά δεν ξεκαθαρίσατε τη θέση σας; Μήπως σας ακούγεται γνώριμο το να μην χαλάτε χατίρι σε κανέναν; Πάμε να δούμε, γιατί είναι σημαντικό να μάθετε να θέτετε τα προσωπικά σας όρια και πού αυτό εξυπηρετεί εσάς και τις σχέσεις σας:
-
Διαχωριζόμαστε από τους άλλους
Τα όρια μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν μια ξεχωριστή οντότητα. Μας επιτρέπουν να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας δηλαδή από τους άλλους και να έχουμε μια μοναδικότητα. Έχουμε υπόσταση ατομική και πρεσβεύουμε διαφορετικά θέλω από τους γύρω μας.
-
Επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις:
Η θεμελίωση ορίων σε μια οποιαδήποτε σχέση γίνεται για το καλό της και όχι για τη διακοπή της. Τι εννοούμε με αυτό; Αν κρατάμε μέσα μας αυτά που μας ενοχλούν και ξεπερνάμε τα προσωπικά μας όρια, αυτό μας απομακρύνει από τους σημαντικούς άλλους. Θέτοντας λοιπόν όρια, βάζοντας στο τραπέζι τα δικά μας χαρτιά, βοηθάμε στο να γίνει μια εκ νέου γνωριμία με το άλλο άτομο. Μπαίνουν νέοι όροι στη σχέση και συμπορευόμαστε πλέον σεβόμενοι τα καινούρια δεδομένα.
-
Ουσιαστικότερη επικοινωνία:
Με το να επικοινωνούμε τα όριά μας, έχουμε και περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε ουσιαστικότερη επικοινωνία, πιο ‘’καθαρή’’, χωρίς δηλαδή υπονοούμενα και παιχνίδια. Λέμε ακριβώς τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε και δεν προσαρμοζόμαστε στις επιθυμίες του άλλου, αδικώντας τον εαυτό μας.
-
Μεγαλύτερη αυτό-εκτίμηση:
Καταφέρνοντας να πούμε ‘’όχι’’, ‘’δεν θέλω’’, ‘’αυτό δε μου αρέσει’’, ‘’δε συμφωνώ’’ αποκτάμε περισσότερη αυτό-εκτίμηση. Βλέπουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, να τον προστατέψουμε, να τον διαφοροποιήσουμε και αυτό μας κάνει να μας βλέπουμε με άλλο μάτι!
-
Συγκρότηση ταυτότητας εαυτού:
Φυσικά εκτός από τη μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καταφέρνουμε να συγκροτήσουμε μια εικόνα του ποιοι είμαστε πραγματικά. Δε συγχωνευόμαστε με τους άλλους, αλλά υπάρχουμε ξεχωριστά. Αποκτούμε μια αίσθηση εαυτού και διεκδικούμε τα θέλω μας. Αυτό δεν είναι εγωιστικό, αντιθέτως με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε περισσότερο χώρο μέσα μας, ώστε να σχετιστούμε με τους άλλους.
Συμπερασματικά
Τα όρια στις σχέσεις αποτελούν ένα εργαλείο βελτίωσης τόσο της ίδιας της σχέσης όσο και των μελών της. Με λίγα λόγια, θέτοντας όρια βοηθάμε τόσο τις σχέσεις μας όσο και τον εαυτό μας. Παρά τα άπειρα πλεονεκτήματά τους όμως, συχνά μας δυσκολεύουν στην εφαρμογή τους. Συνεχίζουμε, λοιπόν, στο 2ο μέρος για να δούμε πώς μπορούμε, με μικρά και σταθερά βήματα, να θέσουμε τα όριά μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Πρόσφαρτα άρθρα
2 Comments Hide Comments
Comments are closed.
[…] πρώτο μέρος της συζήτησης για τα όρια ασχοληθήκαμε με την […]
[…] όρια. Δεν εννοούμε με αυτό την απόλυτη αυστηρότητα όμως! […]