Το Open Day #skg03 έρχεται
By: Nikolaou George
Κατηγορίες:
Το Open Day #skg03 έρχεται
Soulscan Open Days
Τα πρωτοποριακά events καθοδήγησης του Soulscan είναι γεγονος! Τώρα, δε χρειάζεται πια να τρέχετε σε άπειρα σεμινάρια και ειδικούς. Έρχονται αυτοί σε εσάς. Σε ένα μέρος και μία ημέρα!
Σε κάθε Soulscan Open Day, πολλοί ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι σας παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών προσεγγίσεων γύρω από ένα θέμα, με ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση και βιωματικά workshops παρουσίασης θεραπευτικών μεθόδων, για να μάθετε, να δείτε και να βρείτε τι σας εκφράζει καλύτερα
“Feeling good: 4+1 τρόποι να βρείτε πώς θα γίνετε πιο χαρούμενοι”
Θεσσαλονίκη – Hotel Olympia – 23 Νοεμβρίου 2019, 10:00 – 18:00
Στο #skg03 συζητάμε τα πάντα γύρω από τη θλίψη και την κατάθλιψη.
- Τι είναι κατάθλιψη;
- Τι ΔΕΝ είναι κατάθλιψη;
- Πρέπει να πάρω φάρμακο για αυτό;
- Μπορώ να βοηθήσω εγώ τον εαυτό μου;
- Πού να απευθυνθώ;
- Τι θεραπευτική προσέγγιση να διαλέξω;
Κάθε συμμετέχων μπορεί να παρακολουθήσει τις εισαγωγικές ομιλίες, που είναι κοινές για όλους, και 4 workshop / βιωματικά εργαστήρια συγκεκριμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων, από αντίστοιχα 4 γύρους παράλληλων workshops.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
10.00 – 10.30 ⇨ Εγγραφές και προσέλευση
10.30 – 10:50 ⇨ “Το όραμα του Soulscan – Όταν η επιλογή είναι σημαντική” ⇨ Γιώργος Νικολάου, Soulscan Founder, ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής – Άρτεμις Γρηγοριάδου, Co-founder, Οικονομολόγος
10.50 – 11.20 ⇨ “Εισαγωγή στην κατάθλιψη” ⇨ Παναγιώτης Χειμωνίδης, ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής
11.20 – 11.45 ⇨ “Αυτοθεραπεία στην κατάθλιψη” ⇨ Χριστίνα Βαιζίδου, ψυχίατρος/ψυχοθεραπεύτρια
11.45 – 12.15 == Διάλειμμα
12.15 – 13.15 ⇨ Workshops – κύκλος 1
13.15 – 13.30 ⇨ Διάλειμμα
13.30 – 14.30 ⇨ Workshops – κύκλος 2
14.30 – 15.15 ⇨ Διάλειμμα
15.15 – 16.15 ⇨ Workshops – κύκλος 3
16.15 – 16.30 ⇨ Διάλειμμα
16.30 – 17.30 ⇨ Workshops – κύκλος 4
17.30 – 18.00 ⇨ Ανοιχτή συζήτηση – Κλείσιμο εκδήλωσης
Αναλυτικές πληροφορίες των workshops
«Εισαγωγή στην κατάθλιψη»
Παναγιώτης Χειμωνίδης, ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής – Ευάγγελος Κατσιούλης, ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής
Τι είναι η κατάθλιψη; Ποια είναι τα συμπτώματά της; Όταν κάποιος έχει τέτοια συμπτώματα, αυτό σημαίνει ότι έχει κατάθλιψη; Υπάρχουν άλλες παρόμοιες καταστάσεις; Δημογραφικά χαρακτηριστικά, συχνότητα, αιτιολογία, πρόγνωση. Βασικές θεραπευτικές επιλογές. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, είναι απαραίτητο να πάρει φάρμακο; Ποια είναι τα κριτήρια;
«Αυτοθεραπεία στην κατάθλιψη»
Χριστίνα Βαιζίδου, ψυχίατρος/ψυχοθεραπεύτρια
Μπορεί κάποιος μόνος του να κάνει πράγματα για να ξεπεράσει την κατάθλιψη; Τι προϋποθέσεις υπάρχουν; Πότε είναι πιθανότερο αυτό να έχει αρκετό αποτέλεσμα; Τι τρόποι αυτοθεραπείας υπάρχουν; Είναι αποτελεσματικοί;
Workshops των Κύκλων 1 και 2
Α) Ομαδική – Αιμιλία Αξιωτίδου, οικογενειακή/συστημική σύμβουλος/ψυχοθεραπεύτρια. Τίτλος: «Ομαδική ψυχοθεραπεία με οικογενειακή προσανατολισμό»
Το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται σε δύο πυλώνες : την συστημική επιστημολογία και μια ευρύτερη συνθετική αντίληψη για την ζωή και την γνώση .
Η Ομαδική Ψυχοθεραπεία με οικογενειακό προσανατολισμό αποτελεί τον βασικό άξονα του Συνθετικού Μοντέλου Συστημικής Ψυχοθεραπείας το οποίο αναπτύχθηκε απο την κ. Χ. Κατάκη.
Η επιστημονική και θεωρητική προσέγγιση που ακολουθείται είναι το ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ , που στηρίζεται στην θεωρητική σκέψη και πρακτική εμπειρία που απορρέει από την Ελληνική Συστημική παράδοση και λειτουργεί σε μια κατεύθυνση σύνθεσης και ενοποίησης διαφορετικών σχολών ψυχοθεραπείας και επιστημονικών τάσεων. Τα ανθρώπινα προβλήματα – Συμπτώματα όπως και οι λύσεις τους δεν μπορούν να ειδωθούν αποκκομένα από τις σχέσεις μέσα στις οποίες δημιουργούνται και διατηρούνται.
Η συστημική προσέγγιση κατευθύνει την παρέμβασή της σε αυτά τα δίκτυα σχέσεων στα οποία μετέχουν οι άνθρωποι με κυριότερο από αυτά την οικογένεια. Μπορεί να δουλεύουμε με ένα μόνο μέλος της οικογένειας, ωστόσο σχεδιάζουμε και προσανατολίζουμε την παρέμβαση σε ολόκληρο το οικογενιειακό σύστημα, καθώς θεωρούμε πως ένα μέλος που «νοσεί» εκφράζει με το σύμπτωμά του μια παθογένεια ή δυσλειτουργία ολόκληρης της οικογένειας η ακόμη εξυπηρετεί άρρητες ισορροπίες.
Συμμετέχοντας σε μια Ομάδα με οικογενειακό προσανατολισμό κάποιος μαθαίνει να παρατηρεί και να ακούει τον εαυτό του, να τον κατανοεί, να αποκτά επίγνωση των σκέψεών του, των συναισθημάτων που τυχόν μπορεί να έχει, να εξελίσσει και να καλυτερεύει τις προσωπικές του σχέσεις.
Η Ομαδική Θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει αποδειχτεί εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματική απο την ατομική ψυχοθεραπεία για μια σειρά ψυχολογικών δυσκολιών όπως είναι και οι Αγχώδεις Διαταραχές. Βασίζεται στην συστημική προσέγγιση με έμφαση στην πρωταρχικότητα των οικογενειακών σχέσεων. Αυτές οι θεραπευτικές ομάδες είναι μικτές, ανοικτής ροής και μακροχρόνιες. Μια πολύ βασική λειτουργία της ομάδας ειναι το μοίρασμα, ο σχολιασμός και η ανάλυση από τα μέλη αυτού που γίνεται στο εδώ και τώρα της διεργασίας. Η θεραπευτική Ομάδα αποτελεί ένα ασφαλή χώρο όπου οι άνθρωποι με διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικό αίτημα για βοήθεια θα ωφεληθούν απο την μεταξύ τους αλληλεπίδραση ώστε να σχετίζονται με τους ανθρώπους στην ζωή τους εκτός ομάδας με τρόπο που να τους ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Β) Ψυχοδυναμική – Μαριλένα Αγγέλη, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια – Φανή Καμπούρη, κοινωνική λειτουργός/ψυχοθεραπεύτρια. Τίτλος: «Ψυχοδυναμική προσέγγιση της κατάθλιψης»
Στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία η εμπειρία της κατάθλιψης αποκτά νόημα σε αλληλέχεια με εμπειρίες απώλειας και τραυματικών γεγονότων που αναζωπυρώνουν ανολοκλήρωτους θρήνους, ως έκφραση βιωμάτων αποστέρησης και εγκατάλειψης. Στο πυρήνα της κατάθλιψης αναζητάται η σύγκρουση, σύγκρουση προσωπικών αναγκών και διαπροσωπικών απαιτήσεων, σύγκρουση αγάπης και μίσους, σύγκρουση θυμού και θυμού, ενοχής και φόβου.
Η θεραπεία συνίσταται στην βοήθεια του ανθρώπου που πενθεί, να πενθήσει και να κλάψει, στην αποδοχή της κεντρικής στον πυρήνα της θλίψης αμφιθυμίας, και γενικά στην «διορθωτική συναισθηματική εμπειρία» της θεραπευτικής σχέσης, που επιτρέπει την ανάδυση νέων, μοναδικών λύσεων.
Στον πυρήνα της θεραπείας βρίσκεται η θεραπευτική σχέση και η πίστη στην πολυπλοκότητα, την μοναδικότητα και την μη αναγωγιμότητα των ψυχικών φαινομένων
Γ) Συνθετική – Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής. Τίτλος: «Η θλίψη μέσα σε εργασιακές ή/και ερωτικές σχέσεις»
Η συνθετική ψυχοθεραπεία υιοθετεί τη δημιουργική σύνθεση των θεωριών και μεθόδων που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Η σύνθεση δεν γίνεται με τρόπο αυθαίρετο και αμεθόδευτο, αλλά συνδυάζει και συνθέτει δημιουργικά την αδιαμφισβήτητη γνώση, την κλινική αντίληψη, την εκτίμηση και κατανόηση των υπαρχόντων προβλημάτων και τις παρεμβάσεις που αναμένεται να προκύψουν με γνώμονα το Διαθεωρητικό Μοντέλο (Transtheoretical Model) της αλλαγής. Στο παρόν εργαστήριο θα συζητηθεί η θλίψη μέσα σε εργασιακές και ερωτικές σχέσεις μέσα από τον βιωματικό τρόπο της καθοδηγούμενης φαντασίας. Για το παρόν εργαστήριο, θα ήταν χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη, η παρουσία ενός ονείρου αναφορικά με το πρόβλημα. Για την πραγματοποίηση του παρόντος στόχου θα χρησιμοποιηθεί ένας συνδιασμός θεωριών (ψυχοδυναμική, γνωστικοσυμπεριφορική, συστημική και θεραπείας σχημάτων).
Workshops των Κύκλων 3 και 4
Α) CBT (Γνωστική-συμπεριφορική) – Λήδα Σκούφα, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Τίτλος: «Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και Κατάθλιψη»
Στόχος του εργαστηρίου θα είναι η εξοικείωση με το μοντέλο της θεραπείας και η κατανόηση της κατάθλιψης υπό το πρίσμα της Γνωστικής Συμπεριφορικής προσέγγισης. Θα παρουσιαστούν γνωστικές και συμπεριφορικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων
Β) Συστημική –Ειρήνη Καραβασίλη, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Τίτλος: «Το βίωμα της κατάθλιψης μέσα από την οπτική της Συστημικής Θεωρίας»
Τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε την λέξη «κατάθλιψη»; Τι καταλαβαίνουμε όταν την ακούμε ή την διαβάζουμε; Πρόκειται για μία από τις πιο συζητήσιμες μεταξύ των ανθρώπων –ειδικών και μη- ψυχικές εμπειρίες. Κι όμως τις περισσότερες φορές, η σύνθετη και πολυποίκιλη έννοιά της απλοποιείται και μεγάλο μέρος των μεταβλητών που την συνοδεύουν χάνεται στη μετάφραση.
Στο παρόν εργαστήριο θα εξετάσουμε το βίωμα της κατάθλιψης μέσα από την οπτική της Συστημικής Θεωρίας. Θα εξερευνήσουμε τα πλαίσια, τα μοτίβα αλληλεπίδρασης, τις συνθήκες που ευνοούν την δημιουργία και την διατήρηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίον βιώνουν και οργανώνουν τον εαυτό και το «εγώ» τους οι άνθρωποι που εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά και τις δυνατότητες και τα αποθέματα που διαθέτουν. Τέλος, θα δώσουμε έμφαση στις έννοιες της ενέργειας και του χρόνου, οι οποίες έχουν κομβική σημασία όταν μιλάμε για την κατάθλιψη και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία και την πορεία της.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα περιλαμβάνει συζήτηση, παραδείγματα της καθημερινής ζωής, μεταφορές, παρομοιώσεις και βιωματικές ασκήσεις, ώστε να μπορέσει ο/η κάθε ένα/μία που θα παρακολουθήσει το εργαστήριο να φύγει με μία ολοκληρωμένη, αλλά και «έξω από τα συνηθισμένα» οπτική πάνω στο βίωμα της κατάθλιψης.
Γ) Θεραπεία Τραύματος – Λίλιαν Κούβελα, ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Τίτλος: «Μια συστημική ματιά στην Θεραπεία Τραύματος. Το τραυματισμένο άτομο και οι επιπτώσεις στην οικογένειά του»
Κάποιες τραυματικές εμπειρίες που είτε είναι μικρά, επαναλαμβανόμενα τραυματικά
γεγονότα είτε άλλα πολύ πιο σοβαρά αφήνουν αποτύπωμα στο σώμα και στην ψυχή που
δύσκολα σβήνει με τον χρόνο. Εμφανίζονται συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, πανικοί,
διαταραχές ύπνου κ.α. που το άτομο συνήθως δυσκολεύεται να συνδέσει με το τραύμα.
Εκτός από το ίδιο το άτομο που υποφέρει επηρεάζεται άμεσα και η οικογένειά του που και
αυτή πιθανόν να έχει ανάγκη θεραπείας.
Το συστημικό μοντέλο προσεγγίζει πάντα την θεραπεία με μια στάση ευαισθησίας προς το
τραύμα και με ενημερότητα των δυναμικών του στα άτομα, τα ζευγάρια και τις
οικογένειες.
Δηλώστε συμμετοχή
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή, για να εκμεταλλευτείτε την προσφορά έγκαιρης κράτησης, με 40% έκπτωση! Συμπληρώστε τη φόρμα και πληρώστε αργότερα
Φόρμα συμμετοχής