Ο βρώμικος κόσμος των οικογενειακών τραπεζιών (και δεν εννοούμε τα πιάτα…)

Ο βρώμικος κόσμος των οικογενειακών τραπεζιών (και δεν εννοούμε τα πιάτα…)

Ο βρώμικος κόσμος των οικογενειακών τραπεζιών (και δεν εννοούμε τα πιάτα…)

Γράφει η Αναστασία Νταλαμάγγα

 

Ιστορία Νο 1
(ή αλλιώς, προσδοκία)


Η καλύτερη εποχή του χρόνου φτάνει και ανυπομονείς να δεις τα ξαδέρφια, τους θείους σου και τους παππούδες σου. Τα Χριστούγεννα μαζεύεστε όλοι στο σπίτι της γιαγιάς και τρώτε μαζί τα πεντανόστιμα πιάτα που ετοιμάζει με αγάπη. Παίζετε χαρτιά με τον παππού, λέτε τα νέα σας και ανταλάσσετε δώρα. Νιώθεις τόσο τυχερός/ή που τους έχεις!



Ιστορία Νο 2
(ή αλλίως, πραγματικότητα)



Τα Χριστούγεννα φτάνουν και τρέμεις την ώρα και τη στιγμή που θα μαζευτείτε όλοι οι συγγενείς για το τραπέζι. Ώρες ώρες δεν καταλαβαίνεις γιατί πρέπει να το κάνετε κάθε χρόνο, αφού καταλήγει πάντα σε καβγά. Κάθε φορά που είστε μαζί, θυμόσαστε το θάνατο του παππού, το διαζύγιο των θείων και την αρρώστια της γιαγιάς. Ο θείος πίνει τόσο πολύ που δεν ξέρει τι λέει και καταλήγει να μαλώνει με το μπαμπά για πολιτική και ποδόσφαιρο, η γιαγιά κουτσομπολεύει ανελέητα τους γείτονες, η θεία πιέζει τα παιδιά να “βρούνε μία καλή δουλειά, να παντρευτούν και να νοικοκυρευτούν” και η μαμά πετάει σπόντες για το νέο σύντροφο της αδερφής σου που αντιπαθεί τα μάλα, ενώ για σβήσιμο τη συγκρίνει με την επιτυχημένη εξαδέλφη της που έχει κάνει την τύχη της με το γιατρό.

Οι δύο όψεις ενός οικογενειακού τραπεζιού


Η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και το κάθε οικογενειακό τραπέζι επίσης. Από τη μια, είναι πολύ όμορφο να βρίσκουμε λίγο χρόνο να αφιερώσουμε στην οικογένειά μας, παρά το ασφυκτικό μας πρόγραμμα, γιατί αυτό δείχνει στα υπόλοιπα μέλη πως νοιαζόμαστε. Τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να αστειευτούμε και να έρθουμε πιο κοντά. Από την άλλη, όμως, ένα οικογενειακό τραπέζι μπορεί να είναι τόσο απρόβλεπτο… Εξαρτάται από τη διάθεση και τη συνεργατικότητα πολλών ανθρώπων. Έτσι, συχνά δε λείπουν τα νεύρα, η κριτική, η γκρίνια, οι μπηχτές και τα παράπονα. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δε συμφωνούμε καθόλου με τις απόψεις των συγγενών μας. Ότι είναι οπισθοδρομικοί, συντηρητικοί ή ακόμα και ρατσιστές και ομοφοβικοί. Ή οι γονείς μπορεί να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους δεν ακολούθησαν το δρόμο που εκείνοι θα ήθελαν και έκαναν του κεφαλιού τους. Όλα αυτά, φυσικά, έρχονται σαν μία μεγάλη απογοήτευση. Κι όμως, είναι η οικογένειά μας. Και ίσως μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να συνυπάρξουμε με το λιγότερο δυνατό κόστος.




Τι μπορώ να κάνω για ένα ομαλό οικογενειακό τραπέζι;



Φρόντισε τον εαυτό σου



Αν ξέρεις ότι οι συναντήσεις με την οικογένειά σου μπορεί να είναι δύσκολες για σένα, σκέψου αρχικά αν θέλεις να πας. Αν αποφασίσεις πως θέλεις, φρόντισε τις ανάγκες σου την προηγούμενη μέρα. Φάε καλά, κοιμήσου αρκετές ώρες, για να έχεις ένα ήρεμο νευρικό σύστημα, γράψε στο ημερολόγιό σου, καθάρισε το μυαλό σου και ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Έτσι, θα έχεις την ενέργεια να δώσεις αγάπη στην οικογένειά σου και την υπομονή να μην πειραχτείς με το παραμικρό σχόλιο. Μπορείς ακόμα και να προσπαθήσεις να οραματιστείς πώς θα ήταν το ιδανικό δείπνο για σένα. Φαντάσου τα μέλη της οικογένειάς σου ήρεμα, να γελούν και να μιλούν χωρίς συγκρούσεις. Δες τον εαυτό σου χαμογελαστό, διπλωματικό και έτοιμο να απαντήσει με ωριμότητα και αγάπη σε κάθε αρνητικό σχόλιο.


Βάλε τα όριά σου



Το ότι πήγες στο τραπέζι δε σημαίνει ότι είσαι έτοιμος/η να ανεχτείς οποιαδήποτε ερώτηση και συμπεριφορά. Αν σε ρωτήσουν κάτι που δεν θέλεις να συζητήσεις, πες ευγενικά πως θα προτιμούσες να μιλήσετε για ένα άλλο θέμα. Η προσωπική σου ζωή μπορεί να παραμείνει ιδιωτική, είναι δικαίωμά σου. Ή αν κάποια συμπεριφορά σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, πες το με ειλικρίνεια και αγάπη. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι συνήθως μία καλή λύση.



Ρώτα και άκου ενεργητικά


Αν δε θέλεις ιδιαίτερα να μιλήσεις για τον εαυτό σου, μπορείς πάντα να στρέψεις τη συζήτηση σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με ένα γλυκό και διακριτικό τρόπο. Σίγουρα η γιαγιά και ο παππούς έχουν πολλές ιστορίες να μοιραστούν, που δεν έχεις ακούσει ήδη, και είναι κάτι που τους χαροποιεί να κάνουν. Θα μείνεις έκπληκτος/η από το πόσα πράγματα δεν ξέρεις για τα κοντινά σου άτομα. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις, αν έχεις την όρεξη. Και άκου με όλη σου την καρδιά και με περιέργεια. Ρώτησέ τους αν δεν κατάλαβες κάτι και επανάλαβε με παρόμοια λόγια αυτό που είπαν, ώστε να αισθανθούν ότι πραγματικά τους ακούς και ενδιαφέρεσαι για την ιστορία σου.



Πλησίασε τα αγαπημένα σου μέλη της οικογένειας



Όλοι έχουμε αδυναμίες και άτομα που συμπαθούμε περισσότερο. Αυτό είναι αναπόφευκτο και φυσιολογικό. Ένα οικογενειακό τραπέζι είναι μία καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο μαζί τους, να μάθουμε τα νέα τους και να περάσουμε καλά. Έτσι, ακόμα κι αν ο θείος με το μπαμπά μαλώνουν, μπορείς να γελάσεις γι’ αυτό με την αγαπημένη σου ξαδέρφη, αντί να το πάρεις κατάκαρδα και να χαλάσεις το βράδυ σου.



Απόφυγε συζητήσεις που φέρνουν συγκρούσεις



Αν αποδεδειγμένα ξέρεις πως μία συζήτηση για το εμβόλιο του κορονοϊού ή την καριέρα του αδερφού σου θα ανάψει τα αίματα στην οικογένεια, μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Δεν χρειάζεται να συζητήσετε κάτι που θα σας χαλάσει τη διάθεση. Μην προσπαθείς να αλλάξεις τη γνώμη του παππού, ούτε να πείσεις τη θεία για κάτι, μπορείτε να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε και να προχωρήσετε. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και είναι εντάξει αυτό.



Φέρε την ευγνωμοσύνη και την απόλαυση στο τραπέζι

Δες την εμπειρία “από πάνω” και προσπάθησε να απολαύσεις τις όμορφες πλευρές αυτού του τραπεζιού (δε μπορεί, θα υπάρχουν κάποιες!). Νιώσε την καρδιά σου να ζεσταίνεται από ευγνωμοσύνη που για ακόμα ένα χρόνο μπορείς να μαζευτείς με την οικογένειά σου και να φάτε όλοι μαζί. Όσο σπαστική κι αν μπορεί να γίνει η γιαγιά σου, έχει το πιο γλυκό χαμόγελο και νοιάζεται πραγματικά για σένα και όσο ξεροκέφαλος κι αν είναι ο μπαμπάς, είναι λίγο αστείος όταν νυστάζει. Επέλεξε να δεις αυτά τα κομμάτια. Η οικογένειά σου μπορεί να βρίσκεται μακριά από το τέλειο αλλά η τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει.

Έχει βρεθεί πως χρειαζόμαστε υγιείς σχέσεις για να έχουμε μία καλή υγεία. Και οι υγιείς σχέσεις χρειάζονται καλή επικοινωνία. Κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να τα βγάλει πέρα με την οικογένειά του και δη, με τις δύσκολες στιγμές της, αλλά αν θέλεις, μπορείς να μάθεις. Έχεις κι εσύ έλεγχο στο πώς θα πάει το περιβόητο οικογενειακό τραπέζι. Χρησιμοποίησέ τον σοφά!