Δεν παίρνω ικανοποίηση από τη δουλειά μου, τί να κάνω;

By: Soulscan Team 25/10/2022 no comments

Δεν παίρνω ικανοποίηση από τη δουλειά μου, τί να κάνω;

Δεν παίρνω ικανοποίηση από τη δουλειά μου, τί να κάνω;

Γράφει η Αγγελική Καγκάδη

 

Οποιοσδήποτε θέλει να βιοποριστεί, γνωρίζει πως κάτι απλό και συνάμα κοινωνικά επιβεβλημένο που μπορεί να κάνει είναι να βρει μια δουλειά. Είναι ο πιο γρήγορος, άμεσος και ασφαλής τρόπος να ζήσει με όσο το δυνατόν περισσότερη άνεση. Όχι μόνο να μπορέσει να καλύψει τα έξοδά του, αλλά και να έχει τα μέσα για να κάνει τη ζωή που θέλει. Τι γίνεται όμως όταν ο εργαζόμενος δεν αντλεί την παραμικρή ικανοποίηση από τον χώρο εργασίας του; Τι γίνεται όταν πηγαίνει στο γραφείο και μετράει τα λεπτά μέχρι να έρθει η ώρα επιτέλους να φύγει;

Πρόκειται δυστυχώς για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που επικρατεί παντού, ανεξαρτήτως κουλτούρας ή κοινωνικού πλαισίου. Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα είναι ως εργαζόμενος/η να μην αντλείς ικανοποίηση. Έτσι, μακροπρόθεσμα να μην κάνεις και καλά τη δουλειά σου. Οι πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, πιο παραγωγικοί και είναι πιθανότερο να μείνουν στην εταιρεία. Συνεπώς η εργασιακή ικανοποίηση είναι σημαντική και για τους εργοδότες. Αυτό όμως δεν είναι το πιο βασικό. Το πιο βασικό είναι η δυστυχία που θα κουβαλάς στην καθημερινότητά σου, εάν είσαι αναγκασμένος να περνάς αρκετές τουλάχιστον οκτώ ώρες της ημέρας σου σε ένα περιβάλλον που δε σε γεμίζει.

Τι μπορώ να κάνω

Η πιο απλή λύση που θα μπορούσε να σου προτείνει κάποιος, είναι να αλλάξεις δουλειά. Πιθανόν όμως αυτό να μην είναι εφικτό τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κι αν εσύ δεν αντέχεις άλλο να περιμένεις μέχρι να μπορέσει να βρεθεί κάτι πιο ταιριαστό σε εσένα; Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον χρόνο σου μέσα στον εργασιακό χώρο;

Κοινωνικές σχέσεις στη δουλειά

Μια συμβουλή που σίγουρα θα μπορούσε να σε βοηθήσει είναι να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ή να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις στη δουλειά. Οι καλές εργασιακές σχέσεις είναι συνδεδεμένες και με τη γενικότερη εργασιακή ικανοποίηση. Βγείτε ένα βράδυ για ένα φαγητό, για έναν καφέ μετά το γραφείο, μιλήστε σε ένα διάλειμμα για την ταινία που θέλετε να πάτε ως ομάδα να δείτε. Οι φίλοι γενικά είναι θησαυρός. Οι φίλοι που τους βλέπεις συνέχεια επί πολλές ώρες, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά μέσα στη μέρα σου!

Μικροί στόχοι 

Κάτι επιπλέον που μπορεί να συμβάλει στην ευρύτερη βελτίωση της διάθεσής σου, είναι να πετυχαίνεις έναν μικρό στόχο κάθε ημέρα. Ακόμα κι αν η εργασία σου δεν είναι απαραίτητα ακριβώς στο πεδίο του ενδιαφέροντός σου, μπορείς πάντα να αυξήσεις τον έλεγχο σου επάνω στον τρόπο δουλειάς. Μια ωφέλιμη ιδέα είναι να επιτυγχάνεις έναν με δύο στόχους την ημέρα, σπάζοντας ίσως σε μικρά κομμάτια ένα πιο μεγάλο project. Αν επιθυμείς να καθυστερήσεις να στρωθείς στη δουλειά γιατί δε βρίσκεις νόημα, θυμήσου πόσο όμορφα νιώθεις όταν ολοκληρώνεται κάτι για το οποίο ήσουν υπεύθυνος εσύ. Κάτι τέτοιο θα σε κάνει να αισθανθείς όχι μόνο επιτυχημένος αλλά και λίγο περισσότερο κομμάτι της εταιρείας, καθώς φέρεις εις πέρας τις αποστολές σου και παίρνεις κάποιες μικρές νίκες που τις αξίζεις.

Δημιουργικότητα και ελευθερία

Ας μην ξεχνάμε, σημαντική θεωρείται η ελεύθερη έκφραση της δημιουργικότητας. Συζήτησε με τον προϊστάμενό σου μια καινούρια ιδέα για την δουλειά. Έχεις άποψη για το πώς πρέπει να λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, έκφρασε την ελεύθερα. Προσπάθησε -μέσα στα πλαίσια του δυνατού- να μην εγκλωβίζεσαι στην εικόνα που έχει η ηγεσία της εταιρείας για τον τρόπου που πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Εσύ έχεις φρέσκες ιδέες, μπορείς να τις πεις και ενδεχομένως να αρέσουν. Μη φοβάσαι να δοκιμάζεις. Ακόμα κι αν κάνεις κάποιο λάθος, ουσιαστικά έμαθες έναν τρόπο που δεν λειτουργεί. Κερδισμένος βγήκες!

Διαμόρφωση εργασιακού χώρου 

Πρακτικά, και η σωστή διαμόρφωση του χώρου μπορεί να συντελέσει πολύ σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορείς να ακούς μουσική στον αγαπημένο σου σταθμό την ώρα που δουλεύεις. Να βάλεις φωτογραφίες από τα αγαπημένα σου πρόσωπα καθώς και να γεμίσεις με χαρούμενα χρώματα το γραφείο. Όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη διάθεσή σου καθώς και όλο το περιβάλλον. Τέλος, για εσάς που ενδιαφέρεστε για το γράψιμο και νιώθετε πως εκφράζεστε καλύτερα έτσι, προτείνεται και η καταγραφή ημερολογίου ικανοποίησης. Πρόκειται για ημερολόγιο στα οποία σημειώνεται τι κερδίζετε εσείς κάνοντας αυτήν τη δουλειά αλλά και τι προσφέρετε στους άλλους κάνοντας την. Δίνει ξεχωριστή αίσθηση το να μπορείς να διαβάσεις και να θυμηθείς αυτά που σε κάνουν χαρούμενο στη δουλειά σου στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας.

Εν ολίγοις, η καλύτερη λύση για να αυξηθούν η εργασιακή σου ικανοποίηση και συνεπώς τα θετικά σου συναισθήματα, δεν είναι πάντα η αλλαγή περιβάλλοντος. Κάθε φορά επομένως που θα κοιτάζεις το ρολόι σου ή θα μετράς την ώρα, προσπάθησε να σκεφτείς εάν εφάρμοσες ένα από τα παραπάνω tips σήμερα! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάς ένα οκτάωρο την ημέρα θλιμμένος!