Καινούρια δουλειά: πώς να επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα

Καινούρια δουλειά: πώς να επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα

 

 

Είδατε ότι έχουμε ολοκαίνουργια προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβελτίωσης για τις σχέσεις, το άγχος και ένα σωρό θέματα;

Κουμπί - θέλω να τα δοκιμάσω

 

 

Καινούρια δουλειά: πώς να επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα

 

 

Γράφει η Αγγελική Καγκάδη

 

Η πρώτη μέρα σε καινούρια δουλειά ακούγεται σίγουρα τρομακτική. Όχι μόνο για τα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν, αλλά και για ήδη έμπειρους επαγγελματίες που για κάποιο λόγο ήθελαν ή έπρεπε να αλλάξουν δουλειά. Κι αν το καλοσκεφτείς, μοιάζει λίγο με την πρώτη μέρα στο σχολείο! Ένα καινούριο κλίμα που δεν είσαι εξοικειωμένος. Συνάδελφοι που δεν τους γνωρίζεις καν και θα περνάς ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου μαζί τους. Νέες υποχρεώσεις που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι για να κάνεις την πρώτη μέρα πιο ομαλή και την προσαρμογή σου πιο εύκολη!

 

Πώς να διαχειριστώ το μπέρδεμα;

Κι έρχεται η στιγμή που βηματίζεις μέσα στην αίθουσα λίγο μπερδεμένος, λίγο χαμένος. Καταρχήν, το πρώτο βήμα σε ένα καινούριο περιβάλλον είναι η γνωριμία με τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Δε χρειάζεται να γίνεις φιλαράκι με όλους από την πρώτη στιγμή. Μπορείς όμως να πεις μια καλημέρα ευδιάθετα, να συστηθείς και να αρχίσεις να πιάνεις κουβέντα παρατηρώντας ποιοι σου ταιριάζουν περισσότερο. Ένας καλός τρόπος κοινωνικοποίησης είναι να γευματίσεις μαζί με τους συναδέλφους σου. Έτσι, μπορείτε να γνωριστείτε σε μια πιο «χαλαρή» ώρα. Το να έχεις φίλους στο εργασιακό περιβάλλον είναι όχι μόνο ωφέλιμο, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχτεί θησαυρός όσον αφορά την ψυχολογική υποστήριξη και την αποφόρτιση που θα χρειάζεσαι. Θέσε τα θεμέλια από την αρχή.

Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως το πρώτο διάστημα στη νέα δουλειά σου θα αντιμετωπίσεις ένα συνονθύλευμα από νέες πληροφορίες. Λογικό είναι να νιώσεις ένα χάος στο κεφάλι σου. Αυθόρμητα, ίσως αισθανθείς πίεση να αφομοιώσεις τα πάντα άμεσα. Μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα. Είναι κατανοητό να σκέφτεσαι πως πρέπει να μάθεις τα πάντα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σεβαστείς τους προσωπικούς ρυθμούς σου και να μην προσπαθείς να ξεπεράσεις τα όρια σου. Όταν σου εξηγούν κάτι και δεν είσαι σίγουρος πως το έχεις κατανοήσει, είναι πραγματικά χίλιες φορές προτιμότερο να το επικοινωνήσεις ώστε να σου το αναλύσουν πάλι, παρά να ντραπείς και να δείξεις πως το κατάλαβες χωρίς να είναι αλήθεια. Η πρώτη ημέρα είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη ευκαιρία σου για να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις. Αξιοποίησε την!

 

Μικρά αλλά σημαντικά tips που κάνουν τη διαφορά

Πέραν των προαναφερθέντων, υπάρχουν πολλά μικρά ακόμα πράγματα που πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ώστε να προχωρήσεις με ευοίωνες προοπτικές στο νέο σου ξεκίνημα. Καθοριστικής σημασίας μπορεί να είναι η ενδυμασία σου τουλάχιστον για τις πρώτες στιγμές, όπου μπορείς να δείξεις με αυτήν το ποιος είσαι. Αν ο χώρος απαιτεί συγκεκριμένο dress code προφανώς θα κληθείς να συμβαδίσεις με αυτό. Εάν δεν έχει είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το ντύσιμό σου πρέπει να φαίνεται προσεγμένο και φυσικά να έχεις επιμεληθεί την υγιεινή σου σωστά.

Προσπάθησε να μην καθυστερήσεις να εμφανιστείς, ειδικά την πρώτη ημέρα. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά είναι από τα πιο σημαντικά. Πρέπει να έχεις υπολογίσει τον χρόνο που χρειάζεται από πριν και να είσαι στην ώρα σου. Υπάρχουν apps στα οποία μπορείς να δεις τον ακριβή χρόνο διάνυσης μίας απόστασης, με μέσα ή αυτοκίνητο. Αυτό όχι μόνο για να δείξεις καλή θέληση, αλλά και για να έχεις μπροστά σου όλες τις διαθέσιμες ώρες για να μάθεις περισσότερα πράγματα και να εξοικειωθείς με το κλίμα ένα κλικ πιο γρήγορα.

Η ευγένεια, η προθυμία, η συνέπεια και η επαγγελματική συμπεριφορά είναι λέξεις – κλειδιά για να κάνεις καλή εντύπωση στην καινούρια σου δουλειά. Δείξε ενδιαφέρον για τους νέους σου συναδέλφους, αλλά και για το εργασιακό πλαίσιο. Μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις, δείχνουν ότι σε νοιάζει πραγματικά να τα πας καλά. Προθυμοποιήσου να βοηθήσεις ή και να εκπαιδευτείς σε πράγματα που δεν γνωρίζεις καλά. Όλα αυτά δημιουργούν την εικόνα ενός/μίας πραγματικού/ής επαγγελματία. 

 

Συμπεράσματα

Κλείνοντας, μια μεγάλη ερώτηση που καλό θα ήταν να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν πρόλαβες να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς αρκετά από την πίεση της προηγούμενης εργασίας σου. Ακόμα κι αν ξεκινάς στον καινούριο σου χώρο χαρούμενος και νιώθοντας σχετικά έτοιμος για την αλλαγή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχεις ακόμα μέσα σου ψυχική ή και σωματική κούραση από πριν. Αν δεν σου έδωσες την ευκαιρία να ηρεμήσεις έστω για λίγες ημέρες, τότε ξεκινάς εδώ ήδη βεβαρυμμένος/η  από παλιότερα άγχη και υποχρεώσεις. Λίγος χρόνος και κάποιο σύντομο διάστημα χαλάρωσης ανάμεσα στις δύο δουλειές μπορούν να αποδειχτούν πραγματικά ευεργετικά για την ψυχική σου υγεία.

Συναισθήματα αμηχανίας και άγχους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας στην καινούρια δουλειά είναι απολύτως φυσιολογικά, ίσως και αναμενόμενα. Μπορείς όμως να το δεις ως μια νέα πρόκληση. Που μπορεί να σου ανοίξει καινούριους δρόμους και να σε διδάξει πως να φέρεσαι σε χίλιες διαφορετικές καταστάσεις.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας;

κουμπι - ναι θα ηθελα