Πώς να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα αν είστε μόνοι

Πώς να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα αν είστε μόνοι

 

Είδατε ότι έχουμε ολοκαίνουργια προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβελτίωσης για τις σχέσεις, το άγχος και ένα σωρό θέματα;

Κουμπί - θέλω να τα δοκιμάσω

 

Πώς να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα αν είστε μόνοι

 

Γράφει η Αιμιλία Αξιωτίδου

 

Τα χριστούγεννα είναι μια όμορφη, γιορτινή και ζέστη περίοδος για αρκετούς ανθρώπους. Για κάποιους όμως που είναι μόνοι τους, είτε γιατί δεν έχουν μια οικογένεια ή φίλους για να τα γιορτάσουν μαζί, είτε γιατί μόλις χώρισαν, είτε γιατί οι γονείς και οι συγγενείς ζουν σε άλλα μέρη, είτε γιατί οι φίλοι τους είναι δεσμευμένοι σε ατελείωτα γεύματα με συγγενείς, μοιάζουν μια εποχή τρομακτική, θλιβερή και τους θυμίζει ακόμη εντονότερα το πόσο μόνοι νιώθουν.

Για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ο χρόνος που καλύπτει αυτές τις γιορτές τους γεμίζει με άγχος και μοναξιά μέχρι που μπορεί να προκαλέσει κι ένα ορισμένο βαθμό κατάθλιψης.

Τα Χριστούγεννα φαίνεται να είναι η κορυφαία γιορτή για τις οικογένειες, των ζευγαριών, των ερωτευμένων ζευγαριών που ανταλλάσσουν φιλιά και δώρα κάτω από το γκι, παιδιών που τρέχουν χαρούμενα να ανοίξουν τα δώρα τους. Θείοι και θείες, αδέλφια, ξαδέλφια που συναντιούνται μετά από καιρό και όλα είναι λες, σαν βγαλμένα από παραμύθι.

Οι συνεχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι λαμπερές διακοσμήσεις, και το γενικότερο κλίμα των Χριστουγέννων μας επιβάλλουν μια ατμόσφαιρα οικογενειακή με κάθε κόστος. Και η κοινωνική πίεση, οι προσδοκίες για γαλήνη, η αναγκαστική ατζέντα του γευμάτων με τους συγγενείς μπορούν να μετατρέψουν τα Χριστούγεννα στο τέταρτο πιο αγχωτικό γεγονός στη ζωή μας.

 

Οι ειδικοί μιλούν για “σύνδρομο” ή “ φαινόμενο Χριστουγέννων” ( Christmas Effect).

Ακόμη και για εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν μια στάση πιο αποστασιοποιημένη, έρχεται κάθε χρόνο αυτή η εορταστική περίοδος και μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο να ξεφύγει κανείς από την ανάγκη να του συμβεί κάτι ξεχωριστό και “μαγικό”. Και όταν δεν συμβαίνει αυτό, μπορεί να νιώθουμε άσχημα και να τιμωρούμε τον εαυτό μας ή ακόμη και τους άλλους γύρω μας.

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνος περίοδος. Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει παρατηρηθεί, πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κατά την περίοδο αυτή, βιώνουν έντονα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, ενοχής, δυστυχίας, που βλάπτουν σοβαρά την ψυχική (και όχι μόνο) υγεία τους.

Από την μια η πίεση, μέσα από την υπερβολική προβολή αυτής της εποχής, ως μια περιόδου κατάλληλης για να εκφράσουμε τα αγνά και ευγενικά συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, και η υποχρέωση να πηγαίνουμε σε οικογενειακά τραπέζια (αν έχουμε δεχτεί προσκλήσεις) δείχνοντας προσποιητή χαρά, βάζουν ψηλά το συναισθηματικό “πήχη”. Από την άλλη, η αίσθηση της μοναξιάς, αν δεν έχουμε την οικογένεια μας και τους φίλους μας κοντά, ή αν απλώς είμαστε μόνοι, μας οδηγούν στον βέβαιο δρόμο της απελπισίας η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε ως βαθιά κατάθλιψη, είτε με την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων.

Από κλινικές και στατιστικές μελέτες στις ΗΠΑ, γνωρίζουμε ότι το 45% των ασθενών που εισάγονται αυτό το εορταστικό διάστημα σε ψυχιατρικές κλινικές, υποφέρει από κάποια διαταραχή η οποία δεν είχε εκδηλωθεί πριν.

Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και ειδικότερα την ημέρα των Χριστουγέννων υπάρχει αυξημένη εκδήλωση σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Σημαντικές έρευνες έδειξαν πως ο αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακών κρίσεων αυξάνει κατά 4,6% τις ημέρες γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων γνωρίζει καλά πως αυξάνεται ο αριθμός εισαγωγών των έκτακτων περιστατικών αυτές τις μέρες.

Αλλά τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή και για όλους εκείνους τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι μόνοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα.

 

Μπορεί να είστε μόνοι τα Χριστούγεννα για διάφορους λόγους.

Εάν έχετε διαταραχή κοινωνικού άγχους (Social Anxiety Disorder, SAD), άλλα κοινωνιοφοβικά στοιχεία ή αν για άλλους λόγους δεν έχετε στενές σχέσεις με την οικογένεια ή τους φίλους σας, η μοναξιά στα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς μόνος τα Χριστούγεννα.

  • Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως η ψυχική σας κατάσταση συμβάλει στο να είστε μόνοι και μετά να την αντιμετωπίσετε.
  • Δεύτερον, μπορείτε να βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε τα Χριστούγεννα, ώστε να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.
  • Και τρίτον, μπορείτε να προγραμματίσετε νωρίτερα έτσι ώστε να μην νιώθετε μόνοι το διάστημα των γιορτών.

 

Δώστε προσοχή στην Ψυχική σας Κατάσταση

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι ίσως η καταλληλότερη για να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να εκτιμήσετε αυτά που έχετε στην ζωή, είτε πρόκειται για την υγεία σας, είτε γιατί έχετε ένας μέρος για ζήσετε, είτε γιατί έχετε φαγητό στο τραπέζι. Νιώστε ευγνωμοσύνη ακόμη και για μικροπράγματα που έχετε και τα θεωρείτε αυτονόητα. Μάθετε να ζείτε την παρούσα στιγμή και μείνετε σε αυτό ακριβώς που συμβαίνει στο περιβάλλον σας εκείνη την στιγμή. Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη εκείνη την ημέρα.

Τι γίνεται όμως αν σας κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις; Αν δεν μπορείτε να συμφιλιωθείτε με το ότι θα είστε μόνοι τα Χριστούγεννα αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν ξέρατε πώς να το αντιμετωπίσετε αυτό; Μπορείτε να επιλέξετε να νιώθετε θλίψη και μοναξιά επειδή είστε μόνοι ή να επιλέξετε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για όλα τα θετικά πράγματα που έχετε στην ζωή σας.

Το να αναπλαισιώσετε τις αρνητικές σας σκέψεις θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και να τα διαχειριστείτε με θετικότερο τρόπο.

 

Τι να κάνετε λοιπόν όταν φτάνει η μέρα των Χριστουγέννων και είστε μόνοι.

Μην απελπίζεστε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις εκτός από “Χριστούγεννα στην οικογένεια”!

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την μοναξιά σας τα Χριστούγεννα είναι να κάνετε κάτι παραγωγικό. Βρείτε κάτι που μπορείτε να κάνετε και που ταιριάζει με τη νοοτροπία σας και την ψυχική σας κατάσταση. Εάν αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια, ίσως να πάτε να τρέξετε για 5 χιλιόμετρα. Εάν έχετε διάθεση για κοινωνικότητα μπορείτε να παρακολουθήσετε μια Εκκλησιαστική Λειτουργία και να βρεθείτε με άλλους ανθρώπους, σε ένα από τα πολλά events που συμβαίνουν λόγω της γιορτής.

Κάντε εθελοντισμό

Κάνοντας εθελοντισμό μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα τα πράγματα που έχετε στην ζωή σας. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους, να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να βοηθήσετε και ανθρώπους που δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εσείς.

Μπορείτε να πάτε δώρα σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, να σερβίρετε στο δείπνο αστέγων, ή να κάνετε επισκέψεις σε μοναχικούς ενοίκους γηροκομείων.

Εργαστείτε!

Αυτή είναι μια έξυπνη επιλογή αν απολαμβάνετε την εργασίας σας και ιδιαίτερα αν η δουλειά σας περιλαμβάνει αλληλεπίδραση με συναδέλφους ή πελάτες. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο μόνοι. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε μια εργασία που έχετε αναβάλει για πολύ καιρό.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας!

Οι γιορτές μπορούν να μετατραπούν σε μια ευκαιρία για να ασχοληθούμε περισσότερο με τον εαυτό σας. Νταντέψτε τον εαυτό σας και κάντε του κάποιο δώρο, φορέστε την πιο άνετη πιτζάμα σας, κουρνιάστε στον αγαπημένο σας καναπέ διαβάζοντας βιβλία που δεν είχατε τον χρόνο να πιάσετε στα χέρια σας, δείτε ταινίες ή σειρές που θέλατε εδώ και καιρό να δείτε. Χωρίς υπερβολές βέβαια!

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε αυτήν την εποχή του χρόνου ως μια περίοδο που θα περάσετε το χρόνο σας με απολύτως εναλλακτικό τρόπο, μακριά από αυτά που συνηθίζεται όλο τον υπόλοιπο καιρό, και για κάτι τέτοιο θα πρέπει να προετοιμαστείτε από πριν.

Αποφασίστε να ταξιδέψετε

Αν σας αρέσουν τα ταξίδια κι έχετε ένα μικρό ποσό στην άκρη που μπορείτε να το διαθέσετε για αυτό, μπορείτε να αποφασίσετε να περάσετε τις γιορτές σε κάποιο άλλο μέρος, ακόμη και στο εξωτερικό. Αν φοβάστε να ταξιδέψετε, υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που προσφέρουν ταξίδια και οργανωμένες ομαδικές εκδρομές. Πρέπει να είστε αρκετά ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι, αλλά σε αντάλλαγμα μπορεί να δημιουργήσετε πολύ όμορφες φιλίες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να διαρκέσουν με την πάροδο του χρόνου.

Διακοσμήστε το σπίτι σας

Είναι σημαντικό να κάνετε το σπίτι σας ζεστό, ένα μέρος όπου σας αρέσει πάντα να επιστρέφετε: στολίστε το δέντρο, βάλετε κεριά, φώτα, αρώματα και μουσικά CD.

Προγραματίστε κάποια έξοδο

Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει τις περιόδους των γιορτών. Προγραμματίστε να αγοράσετε εισιτήρια κάποιας συναυλίας ή θεματικών εκδηλώσεων, δείτε τι υπάρχει κοντά στα ενδιαφέροντά σας.

Κρατήστε επαφή με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

Αφιερώστε ένα μέρος του χρόνου σας για να στείλετε καρτ-ποστάλ η ηλεκτρονικά μηνύματα σε φίλους και συγγενείς.

 

Τι γίνεται όμως αν τελικά δεν μπορείτε να συμφιλιωθείτε με την μοναξιά σας τα Χριστούγεννα;

Ζητήστε βοήθεια. Καλέστε ένα φίλο, ένα μέλος της οικογένειά σας ή μια γραμμή βοήθειας. Ανεξάρτητα από το ότι δεν έχετε κοντά σας αγαπημένα πρόσωπα δεν πρέπει να αισθανθείτε πως δεν έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Υπάρχουν άνθρωποι στην ζωή σας που θα ήθελαν να σας ακούσουν, όπως επίσης και εκπαιδευμένοι εθελοντές σε γραμμές υποστήριξης που περιμένουν να σας συμβουλέψουν.

Εσείς λοιπόν αποφασίζετε πως θα πάνε τα πράγματα.
Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν φροντίστε τον εαυτό σας! Ευτυχισμένες γιορτές σε όλους!

 

Εικόνα: www.pexels.com

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας;

κουμπι - ναι θα ηθελα