Κρίσεις πανικού – Τα βήματα για την αυτοθεραπεία μου

By: Nikolaou George 07/11/2018 no comments

Κρίσεις πανικού – Τα βήματα για την αυτοθεραπεία μου

Γράφει ο Γιώργος Νικολάου

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν ένα αρκετά σύνηθες ψυχολογικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να εμφανίζεται στα πλαίσια πολλών ψυχικών νόσων (όπως η κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις διαταραχές) ή ακόμα και μόνο του. Μπορεί να εμφανίζεται αρκετά συχνά γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και αξίζει την προσοχή μας (τότε ονομάζεται Διαταραχή πανικού).

Όσο συχνό και επώδυνο είναι για αυτόν που το ζει, τόσο απλό είναι στην ουσία του. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, μπορεί κάποιος να θεραπευτεί από τις κρίσεις πανικού ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες και μαθαίνοντας περισσότερα για αυτήν την κατάσταση. Πρόκειται για μια σχετικά αυτοματοποιημένη διαδικασία που μπορεί να συμβεί στο σώμα και το μυαλό του ανθρώπου, η οποία βασίζεται σε βιολογικούς μηχανισμούς που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύουν. Μόνο που λειτουργούν για λάθος λόγο.

Τι πρέπει να κάνω λοιπόν;
1) Αρχικά, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι αυτό που παθαίνω είναι κρίση πανικού.

Για να γίνει αυτό κατανοητό, κρίνεται απαραίτητο στην αρχή να επισκεφθώ κάποιον παθολόγο ή καρδιολόγο, προκειμένου να διαπιστώσει ότι όντως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μου, την αναπνοή μου ή κάτι άλλο, να με διαβεβαιώσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αυτό που δεν έχει νόημα, είναι να πηγαίνω συνέχεια να εξετάζομαι, για να εισπράττω συνέχεια την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή δεν έχω κάποιο πρόβλημα και ότι είναι ψυχολογικό, ή ακόμα χειρότερα, ότι είναι στο μυαλό μου.

Το άλλο που πρέπει να γίνει για να είμαι σίγουρος, είναι να διαβάσω. Tι είναι η κρίση πανικού, τι συμπτώματα περιλαμβάνει, να δω αν ταιριάζουν με αυτά που νιώθω εγώ (Symptom Checking)

2) Αφού σιγουρευτώ ότι όντως παθαίνω κρίσεις πανικού, το επόμενο που πρέπει να κάνω είναι να… ξαναδιαβάσω!

Το να καταλάβω όσο περισσότερα μπορώ για αυτό το φαινόμενο, πώς αρχίζει, τι το προκαλεί, πώς δουλεύει, τι συμβαίνει μετά, είναι πάρα πολύ καθησυχαστικό και ίσως από μόνο του φτάνει για να με κάνει να μη φοβάμαι τόσο αυτές τις κρίσεις. Συνεπώς, θα βοηθήσει πολύ στο να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Η πιο βασική πληροφορία από την οποία πρέπει να αρχίσει η γνώση μου είναι η εξής απλή: Η κρίση πανικού δεν είναι τίποτα άλλο, εκτός από το φόβο μου ότι παθαίνω κάτι άσχημο. Και κάτι ακόμα. Αυτό που παθαίνω ΔΕΝ είναι στο μυαλό μου! Συμβαίνει πραγματικά. Όμως, για λάθος λόγο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την πληροφόρησή σας από αυτό το άρθρο.

3) Όταν έχω καταλάβει αρκετά πώς λειτουργεί το μυαλό μου και το σώμα μου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, αυτό που πρέπει να κάνω είναι να εμποδίσω μερικές αυτόματες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες αυτές σχεδιάστηκαν από τη φύση για να με προστατεύουν αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι άχρηστες. Μάλλον, όχι απλά άχρηστες, αλλά και επιζήμιες! Και ο λόγος? Γιατί δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος για να με προστατέψουν από αυτόν.

Μια βασική διαδικασία, πάνω στην οποία έχω πάντα πλήρη έλεγχο είναι η αναπνοή μου. Ρυθμίζοντας σωστά την αναπνοή μου μπορώ να δω πραγματικά θαύματα, πιστέψτε με. Το πώς ακριβώς πρέπει να γίνει αυτό σίγουρα θα μπορείτε να το βρείτε κάπου εδώ τριγύρω, στις σελίδες του SoulScan. Εκτός από την αναπνοή, υπάρχουν και μερικά ακόμα πράγματα που μπορώ να τροποποιήσω, ώστε να απαλλαγώ από το πρόβλημα.

4) Όταν καταλάβω τι ακριβώς πρέπει να σκέφτομαι και να κάνω κάθε φορά που αρχίζει να με πλησιάζει μια κρίση πανικού, το τελευταίο βήμα είναι να προπονηθώ!

Ναι, πρέπει σχεδόν να εύχομαι να με πιάνουν τα αρχικά συμπτώματα, για να δω και με τα ίδια μου τα μάτια ότι τα προηγούμενα που έμαθα είναι σωστά. Ότι δεν κινδυνεύω, ότι μπορώ να ελέγξω το μυαλό μου και το σώμα μου και ότι μπορώ να εμποδίσω εγώ ο ίδιος την κρίση. Σε αυτό το σημείο, μπορώ να δώσω συγχαρητήρια στον εαυτό μου, γιατί το πρόβλημα θα έχει λυθεί!