Βιβλία αυτοβοήθειας: Αισθανθείτε καλά!

Βιβλία αυτοβοήθειας: Αισθανθείτε καλά!

Το “Αισθανθείτε Καλά” (Τίτλος πρωτοτύπου: Feeling good) είναι μία από τις ολοκληρωμένες προτάσεις – μεθόδους αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη, από τον David Burns. O David Burns είναι διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής και θεραπευτής CBT, ουσιαστικά μεταξύ των πρώτων επιστημόνων που καθιέρωσαν τη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ως μια αποτελεσματική μέθοδο για ποικιλία προβλημάτων.

Το “Αισθανθείτε Καλά” αποτελεί κλασσικό ανάγνωσμα ψυχολογικής αυτοβοήθειας, έχοντας κάνει χιλιάδες πωλήσεις από την πρώτη του έκδοση τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνοπτική και προσιτή στο μέσο αναγνώστη παρουσίαση των βασικών σημείων μιας ολοκληρωμένης ψυχοθεραπείας CBT για την κατάθλιψη. Με τον τρόπο αυτό, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει συνολικά το πρόβλημα, να πάρει πληροφορίες και οδηγίες, να μάθει τεχνικές και τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων του.

Σε αρκετό βαθμό, οι πληροφορίες που περιέχονται στο “Αισθανθείτε Καλά” δεν αφορούν μόνο την κατάθλιψη, αλλά και άλλα συμπτώματα, όπως οι ανήσυχες σκέψεις, η αϋπνία, η μειωμένη αυτοεκτίμηση κλπ. Έτσι, ο αναγνώστης είναι τελικά ικανός να πραγματοποιήσει μόνος του μια “ψυχοθεραπεία χωρίς θεραπευτή”

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, ακριβώς επειδή η γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι άμεση και πρακτική, η πραγματοποίησή της από τον ίδιο τον θεραπευόμενο δεν είναι κάτι ανέφικτο. Προφανώς, αυτό δεν αρκεί για σύνθετες περιπτώσεις, πολλαπλά προβλήματα ή σοβαρά συμπτώματα, εκεί το άτομο χρειάζεται εξατομικευμένη βοήθεια από κάποιον ειδικό. Το “Αισθανθείτε Καλά” παραμένει όμως πολύ αποτελεσματικό για κατάθλιψη ήπιου ή μέτριου βαθμού, έχει μάλιστα και αρκετά αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες που να το αποδεικνύουν.

Για περισσότερες πληροφορίες