fbpx

Άρθρα

Blog

scholikos psychologos
Άλλα Άρθρα

Σχολικός ψυχολόγος: ρόλος και αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών

Ο σχολικός ψυχολόγος, ως ρόλος μέσα στο σχολικό πλαίσιο έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η όλο αυξανόμενη διάγνωση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Τί ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για μαθησιακές δυσκολίες; Πώς ο σχολικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες; Πώς μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς; Οι απαντήσεις στο άρθρο που μόλις ξεκινήσατε να διαβάζετε.

Διαβάστε Περισσότερα
creation pic
Wellness και Ισορροπία

Εμψύχωση: Η Τέχνη ως μέσο προσωπικής εξέλιξης

Η Εμψύχωση είναι μία μέθοδος που, ως ψυχοθεραπεύτρια, συχνά αξιοποιώ στην εργασία μου. Η τέχνη σε διάφορες μορφές συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Η ζωγραφική, η πλαστελίνη ή ο πηλός, η δημιουργική γραφή, οι μουσικές μελωδίες και οι ήχοι, τα παιχνίδια ρόλων και οι ασκήσεις αναπαραστάσεων αξιοποιούνται τόσο στην ψυχοθεραπεία –ατομική και ομαδική- όσο και σε σεμινάρια αυτογνωσίας. Εφαρμόζεται κυρίως σε ομαδικές δραστηριότητες, παρολ’ αυτά διευκολύνει και στην ατομική θεραπεία. Στην πραγματικότητα Εμψυχωτές έχουμε υπάρξει όλοι….. όταν ήμασταν παιδιά. Όταν πήραμε μια κούκλα και παίξαμε μαζί της ή όταν πήραμε ένα τρενάκι, «επιβιβαστήκαμε» σε αυτό και ταξιδέψαμε. Ένα α-ψυχο παιχνίδι, έπαιρνε «ζωή» και ζωντάνευε. Γινόταν μέσο έκφρασης και μέσω αυτού -χωρίς να το συνειδητοποιούμε- ως παιδιά, μαθαίναμε να κοινωνικοποιούμαστε, να εκφράζουμε συναισθήματα, να μπαίνουμε στις θέσεις άλλων προσώπων και να επικοινωνούμε.

Διαβάστε Περισσότερα
girl reading
Άλλα Άρθρα

Μαθησιακές Δυσκολίες: πρακτικές συμβουλές προς…ναυτιλλομένους

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι τόσο μέρος της εκπαιδευτικής μας πορείας όσο και της ζωής μας γενικότερα. Υπαρκτό θέμα προς διαχείριση και κυρίως διαχειρίσιμο. Είναι αισιόδοξο πως ο σύγχρονος τρόπος σκέψης, όσον αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες, παρακινεί για την διερεύνηση και την αντιμετώπιση τους, σε αντίθεση με την παράβλεψη ή και τον στιγματισμό τους, που ίσχυε σε μεγάλο βαθμό στο -ίσως όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν. Πλέον, ένα παιδί σε διαρκή κίνηση και ομιλία με αδυναμία συγκέντρωσης και χαμηλές επιδόσεις είναι κάτι παραπάνω από “άτακτο” και μπορεί να διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), καθώς είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι αρχικά για να το παρατηρήσουμε και έπειτα για να το διερευνήσουμε ζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικού.

Διαβάστε Περισσότερα
couple
Αυτοβοήθεια Σχέσεων

Απιστία: πώς να φροντίσουμε την πληγωμένη σχέση μας;

Τι σημαίνει η απιστία; Η απιστία είναι μια λέξη βαριά και δύσκολη. Το άκουσμα της συγκεντρώνει τόσα αρνητικά και έντονα συναισθήματα, που οποιαδήποτε άλλη σκέψη δεν έχει χώρο να καλλιεργηθεί. Ο Αλαίν Ντε Μποττόν μας εξηγεί στο Χρονικό του έρωτα πως μέσα από το πρίσμα του ρομαντισμού πολύ απλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία. Ακόμη και όσοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν κάθε άλλου είδους συμπεριφορά, η απιστία μένει μια συνταρακτική αμαρτία, απεχθής επειδή παραβιάζει μια σειρά από τις πλέον πολύτιμες παραδοχές της αγάπης. Ωστόσο αν μείνουμε εκεί θα έχουμε χάσει το μήνυμα της απιστίας. Γιατί σπάνια δημιουργείς μία εξωσυζυγική σχέση λόγω αδιαφορίας απέναντι στο σύντροφο σου.Το αν μια απιστία είναι ηθικά σωστή ή εξαιρετικά πληγωτική, είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται να φροντιστεί. Ωστόσο αν εστιάσουμε για πολύ καιρό μόνο στην αίσθηση της προδοσίας, θα χάσουμε την ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά δεν λειτουργεί στην σχέση που έχουμε.

Διαβάστε Περισσότερα
pexels-tima-miroshnichenko
Wellness και Ισορροπία

Συναισθηματική υπερφαγία: το φαγητό ως εξάρτηση και πώς να απεξαρτηθούμε

Εσείς; Ξέρετε τι είδους υποστήριξη ή βοήθεια μπορεί να χρειάζεστε για να είστε ο καλύτερος εαυτός σας;      Συναισθηματική υπερφαγία: το φαγητό ως εξάρτηση

Διαβάστε Περισσότερα
hearts game
Αυτοβοήθεια Σχέσεων

Νέοι γονείς: από τον α’ ενικό στον α’ πληθυντικό

Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι ένα από τα γεγονότα ζωής που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο το ζευγάρι, είτε σε επίπεδο σχεσιακό, είτε σε επίπεδο ατομικό. Το άτομο, ως γονέας αρχίζει να νοηματοδοτεί με διαφορετικό τρόπο τη ταυτότητα του, καθώς προστίθεται ένας ακόμη ρόλος που υιοθετεί στη ζωή του. Πολλοί κανόνες και στοιχεία που έδιναν νόημα και ύπαρξη στο ζευγάρι, θα διαφοροποιηθούν, θα καταργηθούν και θα προστεθούν και άλλοι.

Διαβάστε Περισσότερα