fbpx

Άρθρα

Blog

mindfulness
Wellness και Ισορροπία

Mindfulness: μαθαίνοντας να ζούμε τις στιγμές

Κάνοντας λόγο για mindfulness, ή αλλιώς ενσυνειδητότητα, αναφερόμαστε στην ικανότητα του ατόμου να είναι παρόν και να βιώνει την κάθε στιγμή. Έτσι, το άτομο μπορεί να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές του αντιδράσεις σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια διαδικασία κατά την οποία η προσοχή του ατόμου εστιάζεται στο «εδώ και τώρα». Βασικό στοιχείο του mindfulness  είναι η επικέντρωση της προσοχής του ατόμου σε ένα αντικείμενο, όχι με σκοπό να το αλλάξει, αλλά με σκοπό να το γνωρίσει καλύτερα και να το «αγκαλιάσει».

Διαβάστε Περισσότερα
οικογενειακή θεραπεία
Διατροφικές διαταραχές

Η οικογενειακή θεραπεία στις διατροφικές διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια, η οικογενειακή θεραπεία προτιμάται από όλο και περισσότερους ανθρώπους ως μία εναλλακτική της κλασσικής, ατομικής θεραπείας. Η οικογενειακή θεραπεία προσφέρει μία πιο σφαιρική εικόνα του προβλήματος και δίνει την ευκαιρία να αναδυθούν μοτίβα που το συντηρούν. Έτσι, όπως συμμετέχει όλη η οικογένεια στο πρόβλημα, μπορεί να συμμετάσχει και στη λύση του!

Διαβάστε Περισσότερα
συναισθήματα
Διαχείριση συναισθημάτων

Συναισθήματα: μαθαίνοντας μέσω της ταινίας Inside Out

Πολλοί γονείς έχουν σκεφτεί πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσαν να εξηγήσουν στα παιδιά τους, με απλό τρόπο, πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό, τι είναι τα συναισθήματα και τι σημαίνουν. Ακόμα και πολλοί ενήλικες έχουν ευχηθεί να καταλάβαιναν οι ίδιοι καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους. Το 2015, λοιπόν, αυτές οι ευχές εισακούστηκαν και κυκλοφόρησε η ταινία κινούμενων σχεδίων Inside Out (Τα μυαλά που κουβαλάς), με την βοήθεια των ψυχολόγων Paul Ekman και Dacher Keltner. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας λαμβάνει χώρα μέσα στο κεφάλι της Ράιλι, μίας 11-χρονης που μετακομίζει με τους γονείς της σε άλλη πόλη. H ταινία μας δίνει την ευκαιρία να δούμε “εκ των έσω” τι αισθάνεται η Ράιλι στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε Περισσότερα
διαταραχές προσωπικότητας
Άλλα Άρθρα

Διαταραχές προσωπικότητας: δημιουργία και εξηγήσεις

Κατά καιρούς, διάφορες προσεγγίσεις, όπως η Βιολογική, η Συμπεριφοριστική, η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική και η Ψυχοδυναμική έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν και να ερμηνεύσουν τους μηχανισμούς εκείνους που σχετίζονται με την δημιουργία των διαταραχών προσωπικότητας. Μάλιστα, ο τρόπος που προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα οι θεωρητικοί της Ψυχοδυναμικής προσέγγισης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει να αναλυθεί.

Διαβάστε Περισσότερα
ψυχικό τραύμα
Γεγονότα ζωής

Ψυχικό τραύμα: μορφές και τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), ψυχικό τραύμα θεωρείται «μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα τρομερό γεγονός όπως ένα ατύχημα, ένας βιασμός ή μια φυσική καταστροφή». Ωστόσο, γενικότερα κάποιος μπορεί να τραυματιστεί ψυχικά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από οποιοδήποτε γεγονός θεωρεί απειλητικό για τη σωματική ή συναισθηματική του ακεραιότητα. Η έκθεση σε ένα τόσο στρεσογόνο γεγονός προκαλεί στα άτομα έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως είναι το σοκ, αλλά και η άρνηση του ίδιου του γεγονότος.

Διαβάστε Περισσότερα
μη επικριτική ακρόαση
Ερωτικές/φιλικές Σχέσεις

Μη επικριτική ακρόαση: ακούω χωρίς να μιλάω

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, αλλά είμαστε κακοί ακροατές! Θα μπορούσε κάποιος να μας πει και ξερόλες μερικές φορές. Όταν κάποιος κοντινός μας εκφράζει κάτι, μια σκέψη, κάτι που νιώθει, ένα πρόβλημα, νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε. Παρότι αυτό δεν είναι αφύσικο, δεν είναι πάντα καλό. Κάποιες φορές, ο συνομιλητής μας, ο φίλος/η φίλη μας, ο/η σύντροφός μας, θέλει απλά να πει κάτι, χωρίς να απαντήσουμε. Και εκεί, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και για εμάς και για τον απέναντι. Γιατί κατευθείαν πετάγεται από μέσα μας έτοιμη η απάντηση!

Διαβάστε Περισσότερα